Datum:

25.02.2018. 23:34

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Kineski biznismen Li Šufu, vlasnik i predsednik kompanije Geely, kupio je 9,69% akcija nemačkog giganta Daimlera, čime je postao najveći pojedinačni suvlasnik nemačkog giganta.

Udeo koji je Li Šufu kupio je vredan skoro 9 milijardi dolara, po trenutnoj ceni akcija Daimler-a.

Nije tajna da Geely grupa želi da sklopi alijansu sa kompanijom Daimler i da sa njom ostvari saradnju na polju proizvodnje električnih vozila. Naime, Li je još prošle godine prišao Daimleru kako bi direktno kupio udeo u kompaniji, ali je odbijen, pa je put do Mercedesa našao preko otvorenog tržišta. Tako je stekao pristup tehnologiji za električna vozila, koju je jako želeo.

Predstavnik kompanije Daimler je u obraćanju javnosti istakao zadovoljstvo zbog dugoročne saradnje koju će imati sa Lijem, koga je opisao kao „izuzetno poznatog preduzetnika koji ima jasnu viziju budućnosti i s kojim se može konstruktivno raspravljati o promenama u automobilskoj industriji“.

Grupa Geely je trenutno vlasnik kompanija Volvo, Polestar, London-Taxi i Lotusa.

Ovom promenom na tržištu, Li Šufu i njegova Geely grupa postali su najveći pojedinačni suvlasnik nemačkog giganta, te je kompanija Kuwait Investment Authority pala na drugo mesto, sa vlasništvom nad 6,8% akcija.

Izvor: Vrele gume

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)