Datum:

22.10.2015. 22:45

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 3066 pregleda

Od 25. oktobra sva vozila u auto-školama Srbije moraće da imaju i novu, “dodatnu opremu”.

– Nadležni organi su propisali da uz već postojeća dva spoljna i treći unutrašnji retrovizor moramo sa svake strane i unutra da imamo i po jedno malo ogledalce koje će služiti samo instruktoru – kaže za “Novosti” Petar Rašeta, sekretar Privredne komore auto-škola Srbije. – To je potpuno nepotrebno, a još je smešnija odredba da moramo da instaliramo “zujalice” koje će zvučnim signalom propratiti davanje žmigavaca, pritisak na pedalu kočnice od strane kandidata za vozača.

To je uvedeno, kaže Rašeta, da bi čovek iz MUP koji sedi nazad bio siguran da instruktor iz auto-škole na primer, umesto kandidata ne pritiska kočnicu. Kako ti zvukovi ometaju vožnju, nudili smo im da njihov čovek sedi napred ali nisu pristali.

Najviše bure, očekuje Rašeta, izazvaće primena odluke (takođe od januara 2016) da se svaki ispit snima.

– MUP traži sa svakog ispita audio-vizuelni zapis. Znači da oni ne veruju dvojici licenciranih ispitivača prisutni u učionici ali i da će ugrožavati privatnost kandidata. Mi mislimo da je to protivustavno.

Prvi operativac Privredne komore auto-škola Srbije tvrdi da je novim propisima uvedena, protivzakonito, i jedna vrsta monopola.

– Propisano je da svaka auto-škola ima najmanje 19 registrovanih i za obuku prilagođenih vozila. To je prouzrokovalo da u nekim regionima jednostavno nemate auto-školu za željenu kategoriju pa kandidati moraju da putuju i po 200 kilometara do grada u kom postoji obuka za željenu kategoriju. Čak ne postoji ni jedna jedina škola u Srbiji u kojoj se, a Zakon to traži, polaže za motokultivator!

Prikolice

– Ukoliko želite na primer, da prevozite prikolicom konja a živite u Valjevu, morate da putujete u Bečej ili u Kragujevac, jer samo tamo postoji auto-škola koja obučava za B kategoriju. To znači da ćete morati da u tri uzastopna dana odslušate sedam časova i da zatim prolazite i višednevnu praktičnu obuku. A to sve papreno košta – kaže sekretar Privredne komore auto-škola Srbije Petar Rašeta.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)