Datum:

02.04.2012. 10:42

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 8064 pregleda

Kada dnevna temperatura počne da prelazi sedam stepeni, vreme je za skladištenje zimskih guma, preporučuju vulkanizeri. Takođe, pred letnji period je mnogo bolje puniti pneumatike azotom nego vazduhom.

– Čim dnevna temperatura pređe sedam stepeni, odmah treba skinuti zimske gume. One su prepune slike i postaju suviše mekane na vrelom asfaltu. Pri većim brzinama počinju da se čupaju, deformišu, postaju nesigurne za vožnju – kaže za “Blic” Vladislav Gajić iz “Beogume”.

Prilikom skidanja zimskih guma preporučuje se obeležavanje svakog pneumatika kako bi se znalo koja guma je bila na prednjim, a koja na zadnjim točkovima. Ovo je posebno važno jer je poznato da se gume na prednjim točkovima uvek više troše i češće menjaju. Osim toga važno je da isti tip gume bude na kraju prednjeg i zadnjeg vešanja.

Ukoliko nemate podrum ili garažu gde biste ostavili svoje zimske gume, možete se osloniti na vulkanizera. Zamena gume na jednom tučku plus balansiranje košta od 400 do 600 dinara, a cena varira u odnosu na to koje je velićine sam pneumatik. Takođe, veće vuklanizerske kuće nude mogućnost skladištenja i čuvanja guma uz minimalnu nadoknadu ili čak i bez nadoknade.

– Gume čuvamo na specifičnim rafovima na kojima su daleko od bilo kakvih hemikalija ili svetlosti. Imamo 5.000 guma na čuvanju – kaže Gajić uz podatak da se usluga čuvanja naplaćuje minimum 100 dinara po gumi.

Koliko je zamena guma važna, možda najbolje pokazuje podatak da je “Mišlen” čak imao i nalepnicu koja se stavlja na automobil da bi se odredila temperaturu. Naime, kada ta nalepnica promeni boju (na primer, u crveno), vreme je za promenu guma.

– Azot je gušći od vazduha, logično je da guma mnogo teže da ispušta nego u slučajevima kada je punjena vazduhom. Inače je mnogo manje zagrevanje pneumatika koji su punjeni azotom od onih s vazduhom. Preporučujemo punjenje azotom i zbog toga što se smanjuje trenje pneumatika pa samim tim i njihovo trošenje. Takođe, zagrevanje je manje prilikom obrtaja – kažu u vulkanizerskoj radnji “Mihailović”.

Kada se jednom napune azotom, pritisak u pneumaticima bi trebalo kontrolisati minimun jednom mesečno. Kod mnogih vulkanizera punjene azotom besplatno je za stare mušterije, dok nove plaćaju 100 do 200 dinara po točku.

Vozačima je česta dilema da li puniti gume azotom ili vazduhom. Većina vulkanizera preporučuju azot jer on ima nekoliko prednosti.

Čuvanje

1. Operite vodom točkove i dobro ih obrišite zbog korozije

2. Izvadite komadiće šljunka koji se nalaze u žljebovima guma

3. Ako su gume montirane na felne, možete ih čuvati obešene ili položene. Ako su demontirane, skladištite ih uspravno ili horizontalno.

4. Čuvajte ih na mračnom, hladnom i suvom mestu. Daleko od hemikalija.

Naduvavanje

1. Proveriti jednom mesečno pritisak u gumama (pravilan pritisak smanjuje potrošnju)

2. Balansirati gume jednom mesečno (ovo može produžiti vek letve volana za više od 30.000 km)

3. Puniti gume azotom

Autor: Goran Svilar, Izvor: Blic

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)