Datum:

23.10.2012. 22:46

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

2 komentara 4724 pregleda

Upotreba sve četiri zimske ili univerzalne gume od 1. novembra do 1. aprila biće obavezna samo ukoliko na kolovozu ima snega, leda i poledice, predviđeno je pravilnikom koji na snagu stupa 1. novembra.

Ako su kolovozi suvi, na automobilima će moći da budu letnje gume, ali u slučaju da padne i najmanji sneg, vozači sa taim gumama rizikuju kaznu od 3.000 dinara i da ih policija isključi iz saobraćaja.

Šara na zimskim gumama ne sme da bude plića od četiri milimetra.

U zavisnosti od dimenzija gume i proizvođača, nabavka sva četiri zimska pneumatika sa montiranjem može da košta od 15.000 do 40.000 dinara. Cene su od oko 3.500 dinara, koliko koštaju gume domaćeg proizvođača, pa do 9.000 za uvozne pneumatike.

Pravilnikom o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima, predviđeno je i da ubuduće ne morate imati lance u automobilu ako se vozite u naselju.

 Ako krenete na put van naseljenog mesta, međutim, obavezno morate da imate lance u gepeku. Međutim, lanci ne smeju da budu montirani na letnje pneumatike.

Stupanje na snagu ovog pravilnika je tokom minule dve godine odlagano posle primedbi da bi to bio preveliki trošak za građane, ali nedavno je odlukom ministra saobraćaja Milutina Mrkonjića uneta pomenuta odredba koja pravilnik precizira u vezi sa meteorološkim uslovima kada je neophodna upotreba zimske opreme.

Izvor: Moj auto

2 komentara
 1. CELOGODIŠNJE SA SNEŽNIM ZNAKOM

  Evo šta kaže stručna literatura : “Celogodišnje” gume sa snežnim znakom (planina ili pahulja) se takođe zovu “all season” ili “univerzalne”.. Snežni znak (planina ili pahulja) znači da te “celogodišnje ” gume ispunjavaju sve uslova da se koriste kao klasične “zimske”..
  Najbolja “celogodišnja” je GoodYaer-Vektor 4 sezone, koji je odličan u svim uslovima, ali mu je mana što je skuplj od zimske gume.. Odlične su i Sava Adapto 4S, Hankook Optima 4S, Vredestein Quatrac 3,…
  Svi znamo da velikim proizvođačima guma i vulkanizarima odgovara da svi vozači imaju DVA seta guma , ali za normalne vozače su najbezbednije i najekonomičnije “all season”.

 2. Vozač početnik

  Vozim Golfa 6 sa dva seta (zimski 195.65.15 i letnji 205.55.16) ali problem nastaje leti i na jesen (često putujem Bgd – Avala-Topola) kada naletim u krivini na prljav asfalt (blato, prašina,) a kiša počela.
  Iskusni vozači mi kažu da su za te situacije najbolje rešenje kvalitetne “All season” gume u letnjim dimenzijama.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)