Datum:

27.10.2014. 16:13

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 6290 pregleda

Zakonska regulativa je jasna – od 1. novembra tekuće godine do 1. aprila naredne obaveza je svih vozača u Srbiji da na svom automobilu imaju sve četiri zimske gume – ukoliko se na putu nalazi sneg, led ili poledica.

– To jeste tačno, ali je preporuka da se od 1. novembra namontiraju zimske gume ne zato što je na putu sneg ili led već što će zahladneti – kaže Damir Okanović, direktor Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja. – To nije snežna nego zimska guma i to znači da se ona bolje, ili ako hoćete bezbednije ponaša na niskim temperaturama od letnjih.

Da guma glavu čuva, kaže Okanović znaju i „vrapci“ ali je svaka promena guma vezana i za materijalne izdatke koje prosečni srpski vozač, istanjenog džepa, sve teže podnosi.

Kupovina zimskih guma nije mali izdatak. Tako, na primer, za vozilo klase „punto“ koje nosi „obuću broj 14“ cena pneumatika se trenutno u Srbiji kreće od 3.709 dinara do 8.300 dinara u zavisnosti, naravno od brenda koji izaberete.

– Guma za automobile, svih vrsta i profila ima sasvim dovoljno. Cene se nisu menjale u odnosu na prošlu godinu, čak su nešto i niže – kaže nam prodavac u jednoj od najpoznatijih prodavnica auto-guma u Srbiji.

Pravi hit je kupovina auto-guma putem interneta.

– Gume se isporučuju na kućnu adresu i jeftinije su od pet do 10 odsto nego pneumatici u maloprodajnim prodavnicama – kaže naš sagovornik koji dodaje i da skoro svaki proizvođač ima u ponudi i besplatnu montažu guma koje kupite.

Za one koji su gume nabavili ranijih godina, izdatak je znatno manji. Obavezna je naravno montaža koja se kreće od 100 do 700 dinara po pneumatiku za putnička vozila.

Osiguranje: U slučaju saobraćajne nezgode većina osiguravajućih kuća će, bez obzira da li je na putu bilo snega ili leda, ili je sijalo sunce, odbiti da vam isplati eventualnu štetu u periodu od 1. novembra do 1. aprila ukoliko niste imali na svom automobilu, namontirane zimske gume!

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)