Datum:

12.11.2011. 23:50

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 8724 pregleda

Osiguravajuće kuće u Srbiji neće uslovljavati isplatu eventualne štete na vozilima u zimskom periodu tako što će zahtevati da vozilo ima sve četiri zimske gume, a ne samo dve na pogonskim točkovima ili letnje s najmanje četiri milimetra dubokom šarom, kako je propisano uredbom nadležnog ministarstva.

Mnogobrojni čitaoci su zvali našu redakciju tvrdeći da pojedine osiguravajuće kuće zahtevaju da vozilo ima sve četiri zimske gume.

– Način izdavanja polise osiguranja regulisan je zakonom i podzakonskim aktima koje donose najviši državni organi Republike Srbije. To znači da je nemoguće da bilo ko internim aktima „suspenduje“ pojedine zakonske odredbe – kaže Zoran Ćirić, savetnik za odnose sa javnošću Udruženja osiguravača Srbije.

– Potpuna je dezinformacija da postoji bilo kakav dogovor osiguravajućih kuća da ne izdaju polise obaveznog osiguranja ukoliko vlasnik vozila ne poseduje zimske gume.

Kada je u pitanju mogućnost da osiguravajuća kuća odluči da ne isplati štetu zato što je njen osiguranik vozio automobil sa letnjim gumama u zimskom periodu i izazvao saobraćajnu nezgodu, to je takođe velika dezinformacija, tvrdi Ćirić.

Osiguravajuća kuća je preuzela na sebe obavezu isplate štete oštećenom, i oštećena strana neće trpeti nikakve negativne posledice. Međutim, od onoga ko je izazvao i počinio štetu osiguravajuća kuća može da traži isplatu regresa (na ime isplaćene štete), ali samo ukoliko se dokaže da je, u ovom slučaju, nezgodu i štetu trećem licu prouzrokovala vožnja s letnjim gumama u zimskim uslovima, što se, po zakonu, karakteriše kao tehnička neispravnost vozila.

Četiri osnova

– Postoje četiri osnova po kojima osiguravajuće kuće ne isplaćuju štetu. Ako je vozač vozio u alkoholisanom stanju, ako je pobegao s mesta udesa, ako je vozio bez dozvole (nije položio vozački) i ako je vozilo bilo tehnički neispravno – objašnjava Damir Okanović, iz Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja. – Međutim, ukoliko vozite automobil u skladu sa važećim zakonom, u ovom slučaju uredbom, jasno je da vas niko ne može zbog toga kažnjavati.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)