Datum:

03.11.2010. 17:35

Autor:

Ivan Minić

Oznake:

, ,

Statistika:

1 komentara 22571 pregleda

Da biste zaštitili sebe, svoju porodicu, automobil i sve učesnike u saobraćaju morate imati zimske gume. Zimi je broj saobraćajnih nesreća 6 puta veći nego tokom leta! Saznajte nešto o prednostima zimskih guma i verujemo da ove zime više necete koristiti letnje gume.

Imajte na umu: bilo da je na putu sneg, led, raskvašen sneg ili samo voda, zimi gume slabije prijanjaju i imaju znatno smanjene ukupne performanse.

Zimske gume su konstruisane tako da efikasno odvode vodu ispod gume i tako smanje rizik od akvaplaninga. Toplota koja nastaje usled trenja guma i podloge topi vrhove ledenih kristala i stvara tanak sloj vode izmedju guma i podloge koji je klizav. Sitne pore koje se nalaze u gazećoj površini zimskih guma konstruisane su tako da efikasno odvode vodu čime obezbeduju vecu stabilnost vozila na mokrom putu.

Zimske gume imaju znatno bolje prijanjaje i kraći zaustavni put prilikom kočenja zahvaljujući dubljoj šari. Prema testovima na ledu, sa letnjim gumama, pri brzini od 30km/h, zaustavni put kočenja iznosi 68m, a sa zimskim gumama 57m, sasvim dovoljno da se izbegne sudar!

Zimske gume su načinjene od specijalne smese sa dodatkom silike, koja se bolje ponaša na niskim temperaturama i pruža tihu i udobnu vožnju. Za razliku od letnjih, zimske gume se ne stvrdnjavaju na niskim temperaturama. Važno je pomenuti da se zimske gume ne koriste samo na snegu i ledu već i na suvoj podlozi, čim temperatura padne ispod +7°C.

U mnogim zemljama zakonom je propisano obavezno korišćenje zimskih guma, što i nas verovatno čeka u bliskoj buducnosti.

Koristite letnje gume leti, a zimske gume zimi i uštedecete!

4 letnje leti + 4 zimske zimi koštaju isto kao 4 letnje koje vozite preko cele godine!

Imati 4 zimske i 4 letnje gume montirane na felne je mnogo bolje nego koristiti samo letnje ili samo zimske gume tokom cele godine jer ih je jednostavnije zameniti, a gume se upola manje troše. Ono što platite za nove gume nadoknadićete kroz dvostruko veci broj predjenih kilometara. Ostvarićete i odredjenu uštedu u pogledu potrošnje goriva.

Vozićete se brže, udobnije i bezbednije, a nećete platiti ništa više. Sa druge strane ništa ne košta više od vaše sopstvene bezbednosti!

Kako odabrati odgovarajuće zimske gume

Zimske gume nisu predvidene samo za sneg vec za različite uslove koji vladaju na putu i to:

– Za vožnju po snegu
– Za poledicu i potpuno zaleden put
– Za lapavicu
– Za vlažan i mokar put
– Za hladan i potpuno suv put
– Za veoma niske temperature

U skladu sa uslovima koji vladaju na putevima kojima vozite odaberite zimsku gumu. Pitajte prodavca, pročitajte nešto o gumama, pogledajte testove…

Stavite zimske gume na sva cetiri tocka

Najbolje je staviti zimske gume na sva četiri tocka. Ako ste stavili zimske gume na prednju osovinu one moraju biti stavljene i na zadnju. U suprotnom može doci do zanošenja, proklizavanja pa čak i zakretanja vozila u krivinama. S druge strane, ako se zimske gume postave na zadnju osovinu, preporučljivo je da budu stavljene i na prednju osovinu. U suprotnom može vam se desiti da pri skretanju prednje gume izgube prijanjanje i vozilo nastavi pravo.

Sledeci video klip pokazuje zašto su zaista neophodne zimske gume i to na sva 4 točka.

Iako su automobili imali najsavremeniju opremu: ABS (Anti-lock Braking System), ESC (Electronic Stability Control) to nije dalo efekta sve dok nisu stavljene sve 4 zimske gume. Takođe, sa zimskim gumama na prednjoj osovini i all season gumama na zadnjoj nije postignuto poboljšanje! Automobil sa zimskim gumama imao je znatno bolje vozne karakteristike, kraći zaustavni put, bolje držanje u krivinama.

Izvor: Motorblog

1 komentar
  1. uncle_bob

    Ovo da objasnite nemcima ili švajcarcima, ja nemam para da ovo shvatim.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)