Datum:

21.03.2014. 10:14

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 3970 pregleda

Na ovogodišnjem salonu automobila u Ženevi, kompanija „Goodyear Dunlop Sava Tires“ predstavila je svoja nova dostignuća u oblasti razvoja inovativnih tehnologija u proizvodnji pneumatika visokih performansi.

Glavna prednost novog koncepta je širok središnji kanal zbog kojeg pneumatici imaju manju kontaktnu površinu i posledično manji otpor kotrljanja, a to se odražava u većoj iskorišćenosti goriva i manjoj količini emisije CO2. Kanal je konstruisan tako da odnosi velike količine vode i blata ispod kontaktne površine pneumatika u mokrim uslovima, što omogućava bolje prianjanje na mokroj površini.

Za razliku od mnogih drugih koncepata Goodyearova guma ne predviđa montažu dve uža pneumatika na jednoj felni, već se zasniva na pneumatiku sa dvostrukom kontaktnom površinom i samo jednom konstrukcijom za SUV. Spomenuti pristup znači da pneumatik može da prenosi težinu opterećenja SUV vozila, a ujedno pruža prednosti pneumatika sa dve kontaktne površine.

Novim konceptom „Goodyear“ zadovoljava i svoje napore na području razvoja održivih rešenja za budućnost. Zbog širokog kanala u gaznom sloju manja je količina gume, što smanjuje masu pneumatika. Samim tim to znači i manje materijala za njegovu proizvodnju.

Konceptni SUV pneumatik, montiran na konceptnom automobilu „Hyundai Intrado“, nije namenjen za prodaju. U „Goodyear“ razvojno-istraživačkim objektima u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama na stotine sati posvećuje se analiziranju, učenju, planiranju i razvijanju novih zamisli i koncepata. Svoje zamisli često predstavljaju u konceptnim pneumaticima koje zatim upotrebljavaju kao osnovu za dalji razvoj.

Pored inovativnih rešenja, „Goodyear“ je predstavio i gume za SUV i sportske terence koje su na evropskoj oznaci svrstane u visoke kategorije.

Među izloženim modelima predstavljen je i „EfficientGrip“ SUV u dimenziji 215/50 R17 koja je u toj seriji prva s ocenom BA i koju je proizvođač automobila Nisan odabrao za prvu opremu novoga „Nissan ashaia“ 2014. (na slici).

Sjajne ocene

Kompanija „Goodyear“ se u segmentu manjih i srednje velikih automobila već može pohvaliti prilično dobrim ocenama. To je kompanija koja je prva napravila konceptnu gumu s ocenom AA, a celokupan portfelj, samo godinu i po nakon uvođenja oznake, jedan od najbolje ocenjenih na tržištu.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)