Datum:

25.10.2016. 19:50

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Hyundai Motor UK sproveo je istraživanje kako bi saznao koji pol je skloniji besu za upravljačem, a rezultati kažu da su to – žene.

Istraživanje je obuhvatilo hiljadu vozača iz Ujedinjenog Kraljevstva, a rezultati kazuju da su žene za oko 12 odsto sklonije besu dok voze nego muškarci. Objašnjenje se, smatraju istraživači, krije u našim drevnim odbrambenim mehanizmima, iz doba kada smo svoju večeru morali da ulovimo.

“Teorija evolucije kaže da su naše pretkinje morale da razviju akutan osećaj za opasnost za bilo šta što može ugroziti njih i njihovo potomstvo, u slučaju da je njihova pećina nebranjena od strane muškaraca koji su u lovu. Taj instinktivni “rani sistem upozorenja” danas još uvek postoji, a žene vozači su izgleda osetljivije na negativne draži, što znači da se lakše i brže razbesne,” objašnjava Patrik Fagan, bihejvioralni psiholog sa Goldsmit univerziteta u Londonu.

Sreća i bes su dve dominante emocije kod oba pola pri vožnji, a 84 njih je priznalo da ih prazni putevi čine zadovoljnim. Isto tako, većina (78 odsto) preferira vožnju po seoskim predelima i uz duž morske obale (69 odsto).

Muzika je još jedna stvar koja može usrećiti vozače – 54 odsto Britanaca iz ovog istraživanja kaže da ih pevanje u kolima čini srećnijim. Važna im je i komunikacija – 29 odsto muškaraca kaže da im je lakše da razgovore vode u kolima, dok 14 odsto dodaje da ih ćaskanje tokom vožnje čini boljim vozačima.

Kombinovanjem ovih podataka sa vrhunskom tehnologijom, Hyndai i Patrik Fagan osmislili su prvi test detektovanja emocija tokom vožnje (DET, skraćeno od Driving Emotion Test), koji uključuje praćenje pokreta očiju, facijalno kodiranje, galvanski odgovor kože i monitor pulsa, kako bi se snimilo kako pojedinačni stimulusi utiču na naše emocije dok vozimo.

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)