Datum:

30.03.2011. 10:21

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , , ,

Statistika:

0 komentara 11476 pregleda

Toyota, Nissan, Mazda i drugi proizvođačo automobila u Japanu nastavili su sa sklapanjem modela u fabrikama koje su bile pogođene razornim zemljotresom i cunamijem. Procene su da je širom Japana uništeno ili oštećeno više od pola miliona automobila, a samo su Nissan i Infiniti u luci Hitači ostali bez 2.300 automobila spremljenih za američko tržište.

Recimo, Toyota će zbog privremenog zatvaranja svih 12 fabrika smanjiti ovogodišnju proizvonju za 95.000 automobila. Predstavnici najvećih japanskih brendova kažu da fabrike nisu oštećene, ali da je problem nastao sa dobavljačima, koji jednostavno nisu mogli da ispune svoje obaveze. Naime, za sklapanje jednog automobila potrebno je više od 15.000 delova, od kojih gotovo polovinu veliki proizvođači uzimaju od manjih dobavljača

Takođe, fabrike su dozvolile svojim radnicima da posete rodbinu i prijatelje u najteže pogođenim delovima Japana. Honda je objavila da je u fabrici u oblasti Točigi lakše povređeno 30 radnika. Sigurno je da će se japanski proizvođači okrenuti svojim fabrikama u ostalim delovima sveta koje bi trebalo da pomognu da se stabilizuje domaće tržište.

Što se Evrope tiče, u početku je postojala bojazan da će poskupeti rezervni delovi za automobile koji se proizvode samo u Japanu, kao što su Nissan X-Trail, Hondini hibridi i Toyota Prius. Međutim, vrlo brzo su stigli demanti, jer je embargo na isporuku delova i evropske države trajao samo pet dana i ukinut je još prošle nedelje.

Izvor: Auto Bild

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)