Datum:

12.01.2016. 10:20

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 2427 pregleda

Automobili sa nultom emisijom štetnih gasova imali su 2015. godine udeo od 17,1 odsto u broju novoregistrovanih vozila u Norveškoj. To je najveće učešće ekološki čistih vozila na automobilskom tržištu jedne države u poređenju sa bilo kojom drugom zemljom na svetu, objavilo je norveško Udruženje za električna vozila.

“Nikada tržišni udeo električnih automobila nije bio tako veliki kao 2015. godine”, rekla je predstavnica tog norveškog udruženja, Kristina Bu.

Poređenja radi, novoregistrovani automobili sa nultom emisijom su u 2014. godini imali udeo na norveškom tržištu od 12,5 odsto.
U godini koja je za nama, od ukupno 150.700 novih privatnih automobila u toj skandinavskoj zemlji registrovano je gotovo 26.000 vozila sa nultom emisijom gasova.

Sa izuzetkom devet automobila koji kao pogonsko gorivo koriste vodonik, sva ostala vozila su električna, saopšto je norveški Savet za informacije o drumskom saobraćaju.

Najprodavaniji modeli u 2015. bili su električna verzija Volkswagenovog Golfa, Teslin Model S, Nissan Leaf, BMW i3 i Renault Zoe.

Norveška učvršćuje ulogu lidera u učešću električnih vozila u prodaji novih automobila, budući da je, na primer, u susednoj Švedskoj udeo “zelenih automobila” među novoregistrovanima u 2015. iznosio 4,0 odsto, a u Francuskoj samo 0,9 procenata, navodi Frans pres.

Ova skandinavska država nudi brojne podsticaje da motiviše kupce da se odluče za ekološka vozila – dok su poreska opterećenja na obične automobile vrlo visoka, vlasnici “zelenih automobila” uživaju pogodnosti u vidu izuzeća od poreza, i pod određenim uslovima im je dozvoljeno korišćenje autobuskih saobraćajnih traka i besplatan parking.

Vlasti, međutim, planiraju da postupno smanjuju neke beneficije, koje su predmet kontroverzi zbog njihovih visokih troškova s obzirom da tržište električnih automobila i dalje nije održivo bez subvencija.

U praksi se javljaju i drugi problemi, pa se tako zbog ekspanzije elektromobila koji se kreću saobraćajnim trakama rezervisanim samo za gradske autobuse, vozila javnog prevoza kreću usporeno.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)