Datum:

05.04.2018. 10:27

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Nema više dileme – budućnost pripada električnim vozilima! Ovo je najvažniji zaključak sa stručnog skupa o električnim vozilima i potrebnoj infrastrukturi u Srbiji koju su nedavno, u Beogradu, organizovali Srpska asocijacija uvoznika novih vozila i Mašinski fakultet iz Beograda. 

– Sama činjenica da je Sajam automobila prvi put u istoriji dugoj 80 godina otvorio ministar ekologije Goran Trivan, daje snažnu poruku – kaže dr Miloš Petrović, predsednik Srpske asocijacije uvoznika novih automobila. – Vrlo brzo, pre nego što se svi nadamo, električna vozila će i u Srbiji postati realnost.

Na ovom skupu istaknuto je, između ostalog, da je Mašinski fakultet još pre 35 godina napravio, za potrebe FAP, električni autobus, da su za “Zastavu” napravili električni kombi…

Naravno, akcenat skupa je usmeren na to kako da se domaće znanje i iskustvo iskoriste da bi Srbija stigla druge zemlje koje su već daleko odmakle u ovom procesu. Jasno je i da sve inicijative moraju da imaju veliku podršku države, koja bi putem subvencija (mi smo jedna od retkih zemalja Evrope koja nema stimulaciju za kupovinu električnih vozila) i podsticajima (JKP “Parking servis Lazarevac” jedini zasada ne naplaćuje parkiranje hibridima i elektromobilima) stvorila uslove za brži ulazak u elitni klub zemalja sa ekomobilnošću.

Zanimljivo je i to da je najavljen novi projekat solarnih brzih punjača za elektromobile, proizvod jedne domaće kompanije, jedinstven u svetu, koji bi mogao da reši jedan od najvećih problema – kako uopšte napuniti električna vozila.

Priznanje GSP Beograd

Samo 88 gradova Evrope ima električne autobuse u sistemu javnog prevoza. Beograd već nekoliko godina ima pet, a najavljuje se dalje povećanje ovog broja autobusa i uvođenje novih linija.

Zato je Društvo održavaoca tehničkih sistema (DOTS) dodelilo specijalnu povelju generalnom direktoru GSP Beograd Željku Milkoviću.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)