Datum:

17.12.2014. 16:14

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 3097 pregleda

Kompanija Jaguar Land Rover predstavila je novu tehnologiju pomoću koje će vozač moći da “vidi” kroz krovne nosače automobila. Novi sistem unaprediće bezbednost saobraćaja jer pešaci i automobili više neće moći da se sakriju u nekom od mrtvih uglova.

Proizvođači automobila na razne načine pokušavaju da reše problem ograničene vidljivosti vozača.

U poslednje vreme sve više modela opremljeno je bezbednosnim sistemima koji uključuju snezore, kamere, radare, koji upozoravaju vozača na nailazak pešaka ili na neku drugu prepreku na putu.

Jaguar Land Rover razvio je tehnologiju “360 Virtual Urban Windscreen” koja omogućava vozaču da vidi put ispre sebe kao da nema krovnih nosača.

Kompanija nije učinila da stubovi nestanu niti da zaista postanu providni, ali je uz pomoć spoljnih kamera omogućila vozaču da putem slike koja se projektuje na unutrašnjost krovnih nosača (A i B stubova), vidi šta se dešava napolju, iz njih.

Na taj način, vozač će na vreme uočiti pešake, bicikliste ili druge automobile koji se inače ne bi videli od stuba, čime se smanjuje opsanost od saobraćajne nesreće.

Takođe, krovni nosači postaju transparentni i kada vozač na raskrsnici da migavac i okrene glavu na levu ili desnu stranu, kako bi video da li iz bočnog pravca nailazi neko drugo vozilo.

Jaguar Land Rover predstavio je na konceptu Discovery Vision sličnu tehnologiju pomoću koje vozač može kroz haubu da “vidi” teren ili put kojim se kreće.

Kompanija razvija i sistem navigacije “Follow-Me” sa virtuelnim automobilom koji se projektuje na vetrobransko staklo i čije kretanje vozač sledi kako bi stigao na željeno odredište.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)