Datum:

10.06.2013. 10:35

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 4529 pregleda

Pojedine naftne kompanije i privatnici korigovali svoje cenovnike za dinar do dva po litru, a skok cena pravdaju naglim padom dinara .

EVRO sve više raste, a Narodna banka Srbije i dalje interveniše prodajom deviza ne bi li ublažila dnevni pad dinara. Uprkos prodatih 20 miliona evra, dinar ipak nastavlja da gubi na vrednosti. Zvaničan srednji kurs u ponedeljak će biti 114,38 dinara za evro, što je rast od 35 para.

– Domaća valuta slabi od kraja maja, i to usled tekućih zabrinutosti oko budžetskog deficita, ali i procesa razduživanja privatnog sektora prema inostranstvu – ističu analitičari Hipo-Alpe-Adrija banke. – Ovi pritisci na slabljenje dinara samo su delimično ublaženi snažnim intervencijama NBS na međubankarskom tržištu, na kome je, u ove dve nedelje, prodala ukupno 135 miliona evra.

Pojedine naftne kompanije i privatnici u Srbiji su već u petak korigovali svoje cenovnike za dinar do dva po litru, a skok cena pravdaju naglim padom dinara u odnosu na evro. Da li će svi i koliko, već za vikend, promeniti cene, zavisi pre svega od reakcije najvećeg igrača na tržištu, „Naftne industrije Srbije“.

– Nije dobro što su nadležni dozvolili da tako naglo ojača evro – kaže Bora Tatić, zamenik predsednika Udruženja benzinskih stanica Srbije. – Jasno je da se posrtanje dinara prvo oseti na cenama goriva. Za koliko će gorivo i da li će poskupeti, teško je prognozirati.

Trenutni skok cena nafte na svetskom tržištu, smatra Tatić, neće uticati mnogo na cene naftnih derivata u Srbiji.

– To su trenutne reakcije na stanje privrede u SAD, Kini,ali ne očekujemo neke veće poremećaje. Nama je trenutni problem odnos evra i dinara, ali i monopol na tržištu koji prerasta u nešto što niko nije želeo.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)