Datum:

27.03.2011. 20:00

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , , , ,

Statistika:

0 komentara 11579 pregleda

Razoran potres koji je pogodio Japan 11. marta ostavio je posledice i na tamošnju automobilsku industriju koja je zbog nestašice sirovina i delova minulih dana bila prisiljena na zaustavljanje proizvodnje.

Stanje se donekle normalizovalo, no veliki dio japanskih automobilskih pogona još uvek je hladan.

Toyota će tako zatvorenim zadržati 18 pogona do najranije 28. marta, a na isti potez odlučila se i sestrinska kompanija Subaru. Toyota je ipak uspela nastaviti proizvodnju hibridnih modela Priusa, Lexusa HS250h i modela CT 200h.

Honda je pak pomaknula datum pokretanja pogona sa 27. marta na 3. aprila, a drugi po veličini japanski proizvođač trenutno muku muči s nabavkom delova za Jazz i CR-V. U Hondi takođe ističu da su zbog razorenog istraživačko-razvojnog centra morali prebaciti nadolazeće projekte u druge urede u Japanu.

I Mazda se suočila s nedostatkom delova za crossovere CX-7 i CX-9, dok se Nissan požalio da je u potresu izgubio čak 1.300 novih Infinitijevih automobila. Nissan je ponovno pokrenuo proizvodnju, no zasad se koristi isključivo delovima sa zaliha, a novi još uvek ne stižu.

Nezavisni analitičari procenjuju da bi se situacija u Japanu, ukoliko se proizvodnja delova ne pokrene u idućih šest nedelja, mogla značajno odraziti na globalnu automobilsku industriju. Ukupan opseg proizvodnje automobila mogao bi pasti za 100.000 automobila dnevno, što bi činilo pad proizvodnje od čak 30 posto.

Problem bi se mogao dodatno uvećati ukoliko se proizvodnja delova ne pokrene u iduća dva meseca, kada bi dnevni opseg proizvodnje automobila mogao pasti za čak 40 posto, piše The Detroit News.

Izvor: Tportal

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)