Datum:

27.01.2011. 13:56

Autor:

Ina Poljak

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 8064 pregleda

Sudiji za prekršaje protiv taksi vozača bez dozvole 2010. godine podneto čak 1.320 prijava. Inspektori će ubuduće predlagati oštrije kazne.

Beogradskim ulicama “patrolira” oko 250 nelegalnih taksista. Sekretarijat za inspekcijske poslove je tokom 2010. godine sudiji za prekršaje podneo ukupno 1.320 zahteva zbog taksiranja bez odgovarajućih dozvola, a u istom periodu čak od 52 divljaka oduzeta su vozila. Kako bi se obračunali sa nelegalnim prevoznicima, inspektori će sudijama ubuduće kao kaznenu meru predlagati i – zatvor. 

Agilnost inspektora drumskog saobraćaja, sudeći po podacima iz 2009. godine, dala je rezultate. Broj zahteva sudiji za prekršaje povećan je za 45 odsto, a priveremeno oduzetih automobila za 18 odsto. 

– Povećan broj prijava sudiji za prekršaje nije posledica većeg broja nelegalnih taksi prevoznika u Beogradu, već su neki sugrađani više puta uhvaćeni na delu – kaže Dragan Ristanović, pomoćnik sekretara za inspekcijske poslove. – Tako su, recimo, Milan Marinković i Marko Andrić čak 34 puta uhvaćeni bez dozvole da taksiraju u Beogradu, dok je isti prekršaj Jovica Drakulić načinio 30 puta. Ukupan broj prekršilaca kreće se oko 250, što je približno broju nelegalnih taksista. Jer, čak 60 odsto njih na delu je uhvaćeno više od pet puta, tako da su male šanse da je neko uspeo da izbegne sve naše kontrole. A ako ima takvih, taj broj je mali. 

Ristanović dodaje da se najveći broj zahteva sudiji za prekršaje, tačnije 1.110, odnosi na prevoznike koji imaju registrovanu taksi delatnost u Agenciji za privredne registre, ali su dozvole dobijene u drugim opštinama, poput Pančeva, Kovačice ili Sečnja. 

Ovim taksistima inspektori ne mogu da oduzmu vozilo, već im sud izriče novčanu kaznu do 50.000 dinara. Zbog ne tako stroge kaznene politike, mnogi se vraćaju na nelegalno taksiranje. Kako bi sprečio divlje taksiranje, Sekretarijat za inspekcijske poslove sprema nove mere zaštite legalnih prevoznika. 

– S obzirom na to da je čak 80 odsto prekršilaca više od dva puta uhvaćeno na delu, u dogovoru sa sudijom ubuduće će inspektori pored pokretanja prekršajnog postupka predlagati i izricanje kaznene mere zatvora – ističe Ristanović. – Takođe, zatražićemo da ona udruženja koja u svom sastavu imaju taksi prevoznike bez odgovarajuće dozvole, a koje uključuju u sistem radio veze, budu proverena od strane odgovarajućih republičkih inspekcija.

Radio veza
Pomoćnik sekretara za inspekcijske poslove Dragan Ristanović ističe da pojedina taksi udruženja pomažu nelegalnim prevoznicima tako što ih uključuju u svoj sistem radio veze. 

– Do 23. marta taksi udruženje “Alfa” bilo je vodeće po broju zatečenih nelegalnih prevoznika, ali nakon promene vlasnika, inspektori nisu zatekli nijednog neregularnog sa krovnom oznakom ovog udruženja – kaže Ristanović. 

Aerodrom
Zbog neregularnosti u radu taksista na aerodromu “Nikola Tesla” tokom 2010. godine podneto je 106 prekršajnih prijava. Tri prevoznika su bila nelegalna, dok su njih 54 pred sudiju morali zbog neobavljenog estetskog pregleda vozila. Dvadesetoro njih nije imalo baždaren taksimetar, dok su dvojica taksista mušterijama prevoz naplatila više.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)