Datum:

16.09.2017. 11:40

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Vožnja deonicom Koridora 10 od Subotice do Siriga uskoro više neće biti besplatna. Kako “Novosti” saznaju, za nekoliko dana bi trebalo da bude otvorena naplatna rampa “Subotica-jug”, tako da će se vozači kroz nju uključivati na ovu saobraćajnicu, a na izlaznim stanicama će plaćati putarinu. “Putevi Srbije” još nisu objavili cenovnik putarine, ali s obzirom na to da će se naplata računati po pređenom kilometru, ceh za vožnju između najsevernijeg srpskog grada i Novog Sada biće oko 400 dinara.

Planirano je da tokom novembra bude završena i izgradnja pet novih bočnih naplatnih rampi na ulazu i izlazu sa auto-puta. Tako će, prema računici “Novosti”, vožnja od Subotice do Žednika koštati oko 80 dinara, do Bačke Topole će vozači automobila plaćati 110 dinara, a do Feketića 200 dinara. Oni koji se isključuju u Vrbasu moraće da izdvoje oko 265 dinara, a u Zmajevu oko 300 dinara.

U toku su radovi na izgradnji čeone naplatne stanice “Subotica-jug”, kao i NS “Zmajevo”, “Vrbas”, “Bačka Topola”, “Žednik” i “Feketić”. Biće izgrađene po dve bočne naplatne rampe, sa leve i desne strane auto-puta.

– Cene putarine na ovoj deonici će biti formirane nakon završetka građevinskih radova, a u zatvorenom sistemu ona iznosi 3,64 dinara po kilometru – navode u “Putevima Srbije”. – Izgradnja naplatnih stanica na deonici Beograd-Subotica se odvija u fazama. Prva faza podrazumeva izgradnju čeone NS “Subotica-jug”, na kojoj je planirano uspostavljanje otvorenog sistema za naplatu putarine. Druga faza obuhvata izgradnju bočnih naplatnih stanica od Siriga do Subotice. Nakon završetka druge faze naplatna stanica “Sirig” prestaje sa radom i na celoj deonici biće uspostavljen zatvoreni sistem za naplatu putarine. Rok za završetak radova je 31. oktobar.

  • 110 Dinara cena od Subotice do Topole
  • 80 dinara cena od Subotice do Žednika
  • 200 Dinara cena od Subotice do Feketića

U “Putevima” objašnjavaju da zatvoreni sistem naplate putarine funkcioniše po principu plaćanja po pređenom kilometru, dok je u otvorenom sistemu cena unapred utvrđena i jedinstvena za svaku naplatnu stanicu. Zatvoreni sistem naplate putarine se, shodno smernicama EU, tretira kao pravedan sistem plaćanja, jer korisnik koliko koristi – toliko plaća.

Naplatna stanica “Subotica-jug”

Porušili pre otvaranja

Naplatna stanica “Subotica-jug” izgrađena je na oko 20 kilometara od granice sa Mađarskom. Prvobitni plan je bio da se inkasanti “postave” ranije, na desetom kilometru posle graničnog prelaza, naspram Bačkih vinograda. Međutim, meštani ovog i okolnih naselja su se pobunili, jer mnogo ljudi gravitira ka Horgošu i Subotici i to bi im bio dodatni svakodnevni trošak. Iako je rampa bila gotovo izgrađena, ona nikada nije puštena u rad. J. L.

“Subotica” 40 odsto jača od “Siriga”

Naplatna stanica “Sirig”, na kojoj su vozači ovog leta čekali i po dva sata, trebalo bi od novembra da ode u istoriju, jer je predviđeno njeno uklanjanje. Na deonici od Beograda do Subotice postojaće samo dve čeone naplatne stanice, “Stara Pazova” i “Subotica-jug”.

– Novoizgrađena NS “Subotica-jug” će imati 40 odsto više kapaciteta od sadašnje čeone naplatne stanice “Sirig” – ističu u “Putevima”.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)