Datum:

16.11.2015. 16:22

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 2675 pregleda

Proizvođači automobila se na sve moguće načine trude da smanje kilažu svojih vozila kako bi se poboljšala potrošnja goriva, a najnoviji trend je radikalna ideja da se uz kupljeni automobil ne dobije rezervni točak već samo oprema za reparaciju gume.

Pre samo deset godina, samo pet posto novih automobila nije imalo rezervnu gumu, a najnoviji podaci pokazuju da danas taj broj iznosi čak 36 posto. Novo istraživanje koje je sprovedeno u Americi upozorava da će ova brojka samo nastaviti da raste jer kompanije moraju da ispunjavaju sve strože propise o prosečnoj potrošnji goriva.

Logika automobilskih firmi je prilično jasna: paket alata za zakrpu ili naduvavanje gume ima u proseku oko 1.8kg dok je rezervni točak za 13.6 kilograma teži. Ušteda možda deluje minimalno, ali kompanije u ovom potezu vide svoju prednost u odnosu na konkurenciju.

Američka agencija za bezbednost u saobraćaju je apelovala: “Naša organizacija godišnje odgovori na više od 4 miliona poziva za pomoć na putu usled probušenih guma. Prosto ne možemo da verujemo da je ukidanje rezervnog točka jedini način uštede kilaže u dobu kada moderna tehnologija nudi toliko mogućnosti.”

Još jedna problem koji je prouzrkokovao ovaj trend je da sve manje mladih vozača zna kako da zameni točak na automobilu. Skoro 90 procenata svih vozača između 35 i 54 godina zna da promeni gumu. Međutim, 78 posto vozača između 18 i 34 godina ne zna postupak menjanja bušne gume.

Izvor: Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)