Datum:

07.12.2014. 23:29

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 4127 pregleda

Francuski premijer Manel Vals je u nedavnom intervjuu priznao da je velika popularnost dizel automobila u ovoj zemlji bila greška i da u budućnosti namerava da popularizuje ekološka vozila.

“Francuska već duže vremena favorizuje dizel motore. Ovo je greška i mi ćemo je postepeno ispraviti, inteligentno i pragmatično”, rekao je Vals u govoru koji prenosi Rojters.

Po njegovom planu, država će već sledeće godine početi da rangira automobile po količini zagađenja koje proizvode, a gradovi će moći da zabrane pristup najvećim “prestupnicima” ekoloških propisa.

Jedan deo plana je i povećanje poreza za dizelaše za dva procenata po litri u 2015. Takođe, vozači koji menjaju svoj dizelaš za električni automobil će moći da dobiju i do 10.000 evra kao motivaciono sredstvo.

Za sada je problem u tome što mreža francuskih nuklearnih elektrana i dalje nije spremna da podnese toliki broj punjača za električne automobile.

Uzrok ovih odluka leži u istraživanjima koja su pokazala da dizel emituje više nitrogen dioksida od regularnog benzina, i da na godišnjem nivou može da utiče na čak 420.00 preuranjenih smrti u Evropi.

Ovaj potez će naići na negodovanje 80 posto francuskih vozača koji i dalje koriste dizel automobile, ali predstavlja početak dugoročnog plana o očuvnaju životne sredine i smanjenja velikih stopa zagađenja zbog kojih su u Parizu već postali ustaljeni prekidi saobraćaja kroz grad.

Izvor: Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)