Datum:

11.08.2015. 16:18

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 3766 pregleda

Najprodavanije vozilo na hibridni pogon u svetu “tojota prijus” čeka svoju četvrtu generaciju koja bi trebalo da se na tržištu pojavi krajem ove godine.

Od lansiranja 1997. godine do danas prodato je oko tri i po miliona ovih vozila širom sveta.

“Tojota prijus” se prodaje i u Srbiji, ali je, bez obzira na stalan rast prodaje, zahvaljujući pre svega kompanijama koje su ekološki svesne, ona i dalje izuzetno mala.

Razlog je cena od 27.020 evra, koja je za standard naših vozača poprilična.

“Prijus” nije jeftiniji ni u jednoj drugoj zemlji, ali je tamo prodaja pospešena državnim stimulacijama. Subvencije poput onih u SAD kreću se od 2.000 do 6.200 dolara, u zavisnosti od toga o kojoj državi je reč, a celi “paket” u Norveškoj podrazumeva i subvenciju, i besplatan parking, i manji porez, pa vozač u ovoj skandinavskoj zemlji koji pazari “prijus” može da “uštedi” i 8.200 evra.

Nisu samo bogate zemlje te koje daju podsticaje za kupovinu automobila s niskom emisijom štetnih gasova. I Hrvatska je stimulisala prodaju “prijusa” sa subvencijom od 30.000 kuna (oko 4.000 evra), a u Crnoj Gori su, u nekim gradovima, lokalne samouprave pomogle kupovinu “prijusa” za taksi vozila.

U Srbiji, nažalost, nema nikakvih olakšica, a uvoznici ovog ekološkog vozila plaćaju eko-taksu od 12.000 dinara po toni!

“Tojota prijus” treće generacije, koja je počela da se pravi 2009. godine, ima i izuzetno nizak koeficijent otpora, od svega 0,25, što je, dodatno, smanjilo potrošnju benzina i, naravno, emisiju štetnih gasova. Prema fabričkim podacima, prosečna potrošnja je 3,9 litara na 100 kilometara, uz emisiju od 89 grama ugljen-dioksida po pređenom kilometru.

au-prius-201

Pri tome, “prijus” je komforan automobil u kojem veoma udobno može da se preveze petoro putnika, ima dosta mesta i za prtljag, a pri svemu tome unutrašnjost je izuzetno moderna, počevši od displeja putnog računara i multimedijalnog sistema pa do ručice automatskog menjača.

Pored obilja prostora, “prijus” nudi i vrhunsku bezbednost za sve putnike. Vazdušni jastuci i zavesice su bukvalno svuda, a tu su i jastuci koji čuvaju kolena vozača. Sigurnosni pojasevi imaju pirotehničke zatezače, a sistem VL je zadužen da vas čuva od trzajne povrede vrata ukoliko neko naleti na vas otpozadi. U slučaju sudara, automatski se prekida dotok goriva, a upravljač i nožne papučice se uvlače da bi se sprečilo povređivanje vozača. Karoserija je dodatno bočno ojačana, a da upravljanje i kočenje budu vrhunski, tu su svi mogući elektronski sistemi, poput ABS, EDB, VSC…

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)