Datum:

23.08.2013. 16:23

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 2618 pregleda

Agencija za bezbednost saobraćaja još jednom apeluje na učesnike u saobraćaju da budu naročito oprezni na pružnim prelazima, i podseća da su 2012. godine čak 42 osobe nastradale u sudaru drumskih i železničkih vozila.

Poslednjih dana svedoci smo novih stradanja u saobraćajnim nezgodama na pružnim prelazima, upozorila je Agencija u saopštenju. Svaka saobraćajna nezgoda u kojoj se motorno vozilo, biciklista ili pešak sudare sa vozom dovodi do najtežih posledica, a najčešći propusti koje učesnici u saobraćaju prave, kada su u pitanju prelasci preko pruge, su nepažnja i nepoštovanje saobraćajne signalizacije.

Vrlo često dešava se da vozači zaobilaze ili se provlače između spuštenih branika na pružnom prelazu kako bi se izbeglo čekanje. Sistemi za spuštanje branika i polubranika na pružnim prelazima su automatizovani i spuštaju se određeno vreme pre nailaska voza. To vreme je rezultat proračuna i njime se obezbeđuje izbegavanje i najmanje mogućnosti pojave rizične situacije, a samim tim i nezgode.

Ponekad se onima koji čekaju za prelazak ovo vreme čini predugačkim i misle da, čak i kada su branici spušteni, imaju sasvim dovoljno vremena da ih zaobiđu i pređu preko. To je velika zabluda, jer uvek kada signalizacija i spušteni branici ili polubranici najavljuju dolazak voza, svaki pokušaj prelaska preko pruge može dovesti do stradanja.

Čak i ako mašinovođa uoči vozilo, bicikl ili pešaka, ne može odmah da zaustavi voz. Zbog velike mase vozova i brzine kojom se kreću čak i na suvim šinama potrebno je više stotina metara da se oni zaustave.

U cilju edukacije svih učesnika u saobraćaju, kao i skretanja pažnje na ozbiljnost problema, Agencija za bezbednost saobraćaja pripremila je televizijski spot na temu bezbednosti na pružnim prelazima. Takođe, u blizini najrizičnijih pružnih prelaza širom Srbije od 15. avgusta postavljeni su bilbordi sa porukama na tu temu.

Agencija apeluje na sve učesnike u saobraćaju, bilo da su u pitanju vozači, pešaci ili biciklisti, da poštuju propise, branike, svetlosna i zvučna upozorenja i da se ponašaju krajnje odgovorno kad se nađu u situaciji da put kojim se kreću nailazi na ukrštanje sa železničkom prugom. Takođe, i svako drugo kretanje po šinama, osim prelaska, i to na mestu predviđenom za to, strogo je zabranjeno i opasno.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)