Datum:

27.09.2011. 22:32

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 11772 pregleda

Vozači mahom zaboravljaju da promene filtere za vazduh, ulje ili gorivo, a zbog toga mogu da ostanu nasred puta, dok u najgorem – automobil može da plane ko šibica!

Iako je zamena filtera jednostavna, ostavite taj posao stručnjacima u servisima, jer je u sve više njih zamena filtera besplatna.

Naime, prilikom menjanja filtera uštedećete znatno više goriva. Ako na njih zaboravite, uništićete motor, a samim tim će automobilu biti potrebno znatno više goriva za kretanje.

Filteri za vazduh

Pri zameni filtera za vazduh, treba da se pridržavate uputstva proizvođača i tablice održavanja vozila. Ukoliko vam se učini da je filter zaprljan, a još mu nije vreme za menjanje, promenite ga!

Zamena filtera za vazduh je veoma jednostavan proces. Ako rešite sami da ga promenite, morate da obratite pažnju da on nije zauljen jer u tom slučaju ne smete da ga bacate u obično smeće.

Filteri za ulje

Ove filtere po pravilu treba menjati svaki put kad se menja ulje, ali i kad se sa sintetičkog prelazi na mineralno ulje i obrnuto. To treba da radite zbog toga što se ova dva ulja nikako ne „podnose“. Ukoliko se pomešaju, može da dođe do imulgacije ulja i da se ono razvuče po celom sistemu vozila. I ovaj filter treba da zamenite u skladu s preporukom proizvođača jer u suprotnom, ukoliko dođe do problema, proizvođač vam to neće tolerisati.

Filteri za gorivo

Neredovna zamena filtera za gorivo je glavni razlog slabog „paljenja“ automobila. Zato je neophodno posebnu pažnju obratiti koji filter za gorivo kupujete, a preporučljivo je da ga uvek zamenjuje stručno lice. Osim zamene filtera za gorivo, treba da proverite i stanje cevi kroz koje teče gorivo.

Ne treba kupovati plastične filtere za gorivo jer se nikad ne zna kakva je i koliko kvalitetna ta plastika. Ukoliko ona nije dovoljno kvalitetna, može vrlo lako se razbije i uleti u motor.

Izvor: Smedia

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)