Datum:

19.06.2020. 9:06

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Volkswagen je u Brazilu pokrenuo proizvodnju novog krosover-kupea.

Lanisiranje VW Nivusa je značajan događaj za brazilski ogranak nemačke kompanije, s obzirom da je to prvi model ove marke koji je nastao u Brazilu sa ambicijom sa kasnije ponudi i evropskom tržištu.

I dok se varijanta za Latinsku Ameriku proizvodi u Brazilu, evropska verzija će početi da se izrađuje 2021. u Palmploni u Španiji.

Španija kao lokacija nije izabrana slučajno jer se u istom pogonu sklapaju VW Polo i krosover VW T-Cross, sa kojima Nivus deli MQB-A0 mehaničku platformu.

U Volkswagenu su razmišljali unapred, pa su u tim koji je projektovao novi krosover-kupe uključili i 30-ak ljudi iz fabrike u Pamploni, kako bi ubrzali pripreme za početak proizvodnje evropske verzije Nivusa u Španiji.

Još jedan kuriozitet u vezi sa Nivusom je da je on razvijen bez međufaze u vidu fizičkog prototipa, već su dizajneri i inženjeri isključivo koristili virtuelne, kompjuterski generisane prototipove.

Razultat je da je produkcisjka verzija kompletirana za svega 10 meseci, kažu u kompaniji Volkswagen.

Nivus za Latinsku Ameriku stiže u brazilske prodajne salone u narednim nedeljama, nakon čega će početi i prodaja u Argentini.

Kupci u Evropi mogu ga očekivati tek u drugoj polovini 2021. godine.

Podsećamo, Nivus spada u potkompaktne krosovere sa dužinom od 4.266 mm i međuosovinskim rastojanjem od 2.566 mm.

Za početak će u brazilskoj gami biti 1.0 TSI trocilindrični benzinac sa 116 KS, odnosno 128 KS na etanol, a biće dostupan u paru sa 6-stepenim automatskim menjačem. Kako stvari sada stoje, pogon na sva četiri točka neće biti u ponudi.

U Evropi se očekuje da će u paleti motora biti 1.0 i 1.5 TSI benzinci, kao i 1.6 TDI dizelaš.

(Foto: VW promo)

Izvor: B92

0 komentara
Ostavi komentar
Ime (*)

E-mail (*)

Komentar

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)