Datum:

27.08.2012. 10:26

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 3321 pregleda

Saloni automobila u Srbiji su opusteli kao polja spržena jarkim suncem. “Elementarna nepogoda” koja je pogodila naše uvoznike automobila dolazi iz “presahlih” novčanika kupaca, a dokaz za to je nikada slabija prodaja. U julu je prodato 1.980 automobila, što je za oko 500 vozila manje nego u istom mesecu lane, skoro tri puta manje nego u julu 2008. kada je prodato preko 5.500 vozila!

U prvih sedam meseci ove godine, nove automobile je pazarilo samo 14.542 kupca. To je za 27,5 odsto manje nego u istom periodu lane kada su prodata 20.783 nova automobila! Prava razmera ove “suše” vidi se tek kada se uporede prodajni rezultati iz ove i 2008. godine, kada je u prvih sedam meseci prodato 36.610 automobila.

– Ogroman pad prodaje je nešto sa čime se svako od uvoznika snalazi na svoj način. Mi u “Euro sumaru” smo ipak, uspeli da u poslednja dva meseca čak i podignemo prodaju u odnosu na isti period prošle godine – kaže za “Novosti” Željka Karić, zadužena za odnose sa medijima u kompaniji koja uvozi “Suzuki” vozila.
 

Ipak, kaže ona, taj rezultat je pomalo nerealan jer se poklopio sa letnjom akcijom “Suzukija” u kojoj je moguće pazariti popularni “Suzukijev” model “SH4” za manje od 10.000 evra.

– Možete da prodate više kada kupcima vozila iz “B” segmenta ponudite za “broj veći” auto, ali to je teško održivo na duži period. Činjenica je da je tržište žestoko palo i da se kraj krizi ne vidi – kaže Željka Karić.

Razlozi slabe prodaje leže u teškoj materijalnoj situaciji većine stanovništva, ali i u strahu od dodatnog zaduživanja. Iako su ponude banaka i lizing kuća, baš kao i cene automobila u Srbiji “nikad povoljnije”, teško je upustiti se u takvu vrstu avanture.

– Otuda i ne čudi da je oko 70 odsto prodatih automobila otišlo “za keš” – kaže Karićeva.

Luksuzno prolazi

Brendovi iz takozvanog “premijum” segmenta, “mercedes”, BMV, “audi”, zadržali su “uobičajene” prodajne kvote. Na prodaju luksuznih vozila ekonomska kriza, svuda u svetu, pa ni u Srbiji, nije mnogo uticala. Čak su kod nekih uvoznika, rezultati prodaje i bolji, jer su cene “drumskih krstarica” takođe dosta jeftinije nego ranijih godina.

Autor: P. Živković, Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)