Datum:

28.09.2011. 19:25

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 7778 pregleda

Zakon o bezbednosti saobraćaja zabranjuje razgovor mobilnim telefonom u toku vožnje.

– Razgovor mobilnim telefonom, po nekim istraživanjima, odvlači pažnju od upravljanja vozilom u trajanju od jedne do dve sekunde, a to u praksi pri 60 km/h predstavlja vožnju naslepo 16,5 do 33 metara! Toliko iznosi zaustavni put automobila za brzine od 30 do 55 km/h. Ukoliko bi bili u paralelnoj vožnji pri spomenutoj brzini, vozač koji ne telefonira već bi zaustavio automobil, dok bi na pešaka naleteo onaj koji razgovara – kaže Milan Vujanić, profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu.

Vozači bi zbog svoje bezbednosti, ne zbog straha od kazni, trebali da koriste uređaje za telefoniranje “bez ruku” u automobilima. Kod novijih automobila takvi uređaji su fabrički ugrađeni, a već u autosalonima ili u detaljnoj specifikaciji koju vozač dobija pri kupovini, postoji detaljan opis kako se ova pogodnost i aktivira. Primera radi, nova “kia sid” u sebi ima ugrađen blutut uređaj, a konekcija sa mobilnim telefonom je jednostavna. Vozač uključi blutut na telefonu, potom aktivira uređaj u automobilu (pored CD-a ) i nakon prepoznavanja konekcija se uspostavlja. Na volanu postoji dugme na kom je nacrtana slušalica i jednostavno kada telefon zazvoni vozač se javlja pritiskom na to dugme.

Za automobile koji ne poseduju fabrički ugrađen blutut kupovina bežične blutut slušalice je najbolje rešenje. Ovi uređaji se mogu pronaći u gotovo svim prodavnicama kompjuterske opreme. U zavisnosti od komponenata i konfiguracije, cene ovih uređaja kreću se od 1.000 pa naviše. Prosečna slušalica, solidnog kvaliteta, košta oko 2.500 dinara, a cena zavisi i od proizvođača. Prilikom kupovine treba obratiti pažnju na težinu slušalice. Kupite laku slušalicu jer teži uređaji mogu da budu opterećenje za uho naročito kod putovanja na dužim relacijama. Takođe, obratite pažnju na broj sati koliko je moguće koristiti slušalicu i razgovarati. Obično je standard da do isteka baterije, blutut slušalice omogućavaju oko pet sati razgovora. Takođe, sve imaju mikrofon u sebi tako da mobilni telefon tokom razgovora u vožnji može da stoji u torbi.

Kada kupe blutut slušalicu, vozači treba samo da je povežu sa svojim mobilnim telefonom, što je posao od nekoliko sekundi. Slušalica na sebi ima dugme “on-of”. Prvo je treba uključiti a potom na telefonu aktivirati blutut. Potom sledi pretraživanje i povezivanje mobilnog telefona sa novim uređajima (u telefonima sa srpskim menijem: podešavanje – povezivanje, u engleskim: settings – conections). Kada je jednom povezan sa slušalicom, mobilni telefon obično pamti tu vezu i nije potrebno ponovno uspostavljanje iste prilikom svakog sledećeg korišćenja.

Svaki dan 20 kazni

Kazna za telefoniranje uz pomoć ruku tokom vožnje iznosi 5.000 dinara. Policija samo u Beogradu svakog dana kazni najmanje 20 vozača zbog ovog prekršaja. Osim što odvraća pažnju, razgovor mobilnim telefonom može biti opasan jer se prilikom vožnje koristi samo jedna ruka, za menjanje brzina i okretanje volana.

Izvor: Blic

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)