Datum:

17.05.2011. 10:06

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

2 komentara 5027 pregleda

Predstavnici Evropske investicione banke (EIB) i Srbije potpisali su u Luksemburgu sporazume o zajmovima od ukupno 750 miliona evra. Prvi ugovor u vrednosti od 250 miliona evra odnosi se na finansiranje malih i srednjih preduzeća, dok se drugi, u vrednosti od 500 miliona evra odnosi na investicije koje će u Srbiji imati Fijat.

“Danas smo sa EIB zaključili najveći aranžman u jednom danu i ova institucija, koja je zapravo banka Evrope se sve više afirmiše kao ključni strateški finansijski partner naše zemlje u izgradnji izvozne ekonomije, infrastrukture, borbe protiv siromaštva i izgradnji ekonomije znanja”, rekao je potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić.

Ministar ekonomije Nebojša Ćirić je rekao da su ugovori veoma važni za razvoj srpske privrede i izvoza i posebno ukazao na težinu koju će imati ulaganje 500 miliona evra, koji će tokom ove i naredne godine biti investirani u zajedničku kompaniju Fijata i Srbije.

“To dovoljno pokazuje ozbiljnost onoga što smo do sada radili i da ćemo zaista krajem ove godine imati novi model, a u martu ili aprilu iduće godine punu serijsku proizvodnju od oko 200.000 automobila godišnje”, rekao je Ćirić.

On je dodao da će jedan deo novca od ugovora Apeks 4, odnosno 80 miliona evra, biti iskorišćeno za razvoj automobilske industrije, odnosno kompanija koje se bave proizvodnjom delova za automobile.

“To će biti prilika za naše kompanije da apliciraju za izuzetno povoljne kredite pod uslovima kakve imaju kompanije u evropskim zemljama”, rekao je on.

U okviru ugovora vezanog za Fijat, Republika Srbija će dati 200 miliona evra garancija, a preostalih 300 miliona evra garancije daće Fijat i italijanska agencija za osiguranje poslova Sače. Ovim novcem finansiraće se najveći deo izgradnje fabrike automobila u Kragujevcu, koja bi, kako se očekuje, mogla Srbiji da obezbedi izvoz vredan i do 1,4 milijarde evra.

Izvor: Beta

2 komentara
  1. Alex

    Ne kaze se Fijat, nego Fiat…

  2. vlada

    opet novi kredit za srbiji…

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)