Datum:

22.08.2011. 10:25

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 6694 pregleda

Redovi, brdo papira i teška nervoza sa obe strane šaltera slika je koja je se često viđa prilikom sustreta sa administrativnim začkoljicama. Da bi bilo šta „završili” obično se plaća taksa, a gde je taksa tu je i uplatnica. Najviše uplatnica treba popuniti za registraciju automobila, čak 12, dok taksisti za registraciju svog vozila treba da popune 14 čak uplatnica.

Prilikom kupovine stana potrebno je 10, za vađenje nove vozačke dozvole treba ispisati tri, prilikom apliciranja za ličnu kartu dve, a za pasoš i promenu prebivališta po jednu uplatnicu.

Vasilije Babić iz agencije „Sim R” koja posreduje prilikom registracije vozila kaže da zbog teške „borbe” sa administracijom, građani sve češće prepuštaju posao agencijama.
– Neizvodljivo je da jedno nepućeno lice upamti sve brojeve računa i svrhe uplata za registraciju vozila, jer je potrebno popuniti brdo uplatnica i čekati sate i sate u redu, tako da je mnogo lakše unajmiti agenciju i dobiti novu tablicu u ruke – kaže Babić.
On kaže da je i prilikom registracije bagera i drugih specijalnih vozila i statičnih mašina potrebno ispisati deset uplatnica, pa i mnoge građevinske firme vrše registraciju takođe preko agencija.

Ista borba sa administracijom se vodi i prilikom kupovine stana. Potrebno je platiti 10 taksi od predugovora, overe ugovora, poreskog punomoćja, izjave i potvrde da je stan isplaćen u celosti, dve potvrde iz katastra, overu za prenos apsolutnih prava…

– Kod kupovine stana potrebno je „metar i po” dokumentacije. Ukoliko stan ima više naslednika za sve se pojedninačno popunjava po uplatnica, pa smo imali situaciju da je 14 naslednika prodavalo jedan stan, za svakog ponaosob smo popunjavali po uplatnicu – kaže Milun Nešković iz agencije „Nekretnine Nešković”.
Zoran Nikolić, potpredesednik „Nacionale organizacije potrošača” kaže je veliki problem to što čitav birokratski aparat nije menjan decenijama i da umesto da služi građanima, on oduzima vreme koje građani moraju da potroše kako bi servisirali svoje obaveze.
– Zvaničnici kod nas čak i ne razmišljaju o tome da uvedu onlajn plaćanje preko interneta, kao što je to slučaj u svetu gde postoji sistem centralizovanih naplata i gde građani ne moraju da napuštaju svoj dom kako bi izvršili uplatu – kaže Nikolić.

 

Sva plaćanja za registraciju vozila
1. polisa obaveznog osiguranja
2. administrativna taksa
3. fond za zaštitu životne sredine
4. javni putevi
5. komunalna taksa
6. porez na upotrebu vozila
7. za Mup Srbije, tri uplatnice (dozvola, nalepnice i tablice)
8. za Zavod za izradu, tri uplatnice (dozvola, nalepnice i tablice)

Autor: M. Nikolić/Izvor: 24 sata

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)