Datum:

25.08.2012. 23:54

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 5568 pregleda

Rast cena goriva u Srbiji uzrokovan je skokom cena nafte na svetskim berzama, koje su dostigle nivo od 116 dolara za barel, kao i efekatima konkurencije na naftnom tržištu u našoj zemlji, istakli su predstavnici Ministarstva energetike i Naftne industrije Srbije.

Gorivo je na pumpama u Srbiji od jutros poskupelo za dva dinara, kažu u naftnim kompanijama i to je već treća promena cene za nedelju dana i ukupno poskupljenje za oko pet dinara.

Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko je rekao da je cena derivata porasla zbog poskupljenja nafte i istakao da su cene goriva na pumpama te kompanije među prosečnima u regionu.

– Ovde rade zakoni tržišta i NIS čini sve što može da smanji cene, ali osim rasta cena nafte na cenovnik derivata utiče i konkurencija na srpskom tržištu – rekao je Kravčenko.

On je kazao da NIS ima sistem monitoringa cena i ponovio da su cene te kompanije među prosečnim u regionu.

Ministarka energetika Zorana Mihajlović je rekla da bi prilikom smanjenja cena goriva moglo da pomogne sniženje cene rafinerijske prerade, kao i povećanje učešća biogoriva u namešavanju u naftne derivate, zbog toga što se na biogorovo ne plaća akciza.

Ona je najavila da Ministarstvo zbog toga radi na promeni pravilnika koji će omogućiti veće namešavanje goriva u naftne derivate, a radi se i na izmeni Pravilnika o skladištenju naftnih derivata, rekla je Mihajlović.

Prema njenim rečima, akcize značajno utiču na cenu goriva i dodala da su sredstva koja se prikupe od akczia na gorivo, ali i na druge robe, veoma značajna za punjenje budžeta zbog toga što je nova vlada, kako je ukazala, zatekla opustošen budžet.

Izvor: Kamatica

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)