Datum:

06.02.2011. 13:43

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 7441 pregleda

Mazda je oborila još jedan svetski rekord – ukupna proizvodnja modela MX-5 dostigla je broj od 900.000.

Broj od 900.000 proizvedenih Mazdi MX-5 dostignut je 4. februara 2011. godine. Ovaj rezultat postignut je nakon 21 godine i 10 meseci od proizvodnje prve generacije modela MX-5, u aprilu 1989. godine.

Ovaj model već je ušao u Ginisovu knjigu svetskih rekorda kao “najprodavaniji sportski dvosed” kada je proizvodnja dostigla 531.890 jedinica u maju 2000. godine. Rekord je ponovljen kada je proizvodnja dostigla broj od 700.000, pa od 800.000 jedinica. 

S obzirom na Mazdinu ažurnost u obnavljaju rekorda, ne bi nas čudilo da uskoro objavi da je proizvela milion Mazdi MX-5. Šezdesetih i sedamdesetih, veliki broj laganih i zabavnih sportskih automobila nudilo je agilno upravljanje i opušteno uživanje na otvorenom. Mazda je osamdesetih odlučila da povrati taj duh novim roudsterom za moderno doba. Koristeći najnovije tehnologije, Mazda je razvila MX-5 i predstavila ga u februaru 1989. uz podsetnik da “vožnja još uvek može biti zabavna, uprkos sve strožim zahtevima vezanim za sigurnost i kvalitet”. Mazda MX-5 je danas automobil koji se najduže nalazi u Mazdinoj gami.

Nobuhiro Yamamoto, program menadžer aktuelne generacije MX-5, izjavio je ovom prilikom: “Otkad je Mazda predstavila prvi MX-5, automobil je prošao dva potpuna redizajna i seriju raznih poboljšanja. Svoj kontinuirani uspeh duguje snažnoj podršci koju uživa od svojih obožavalaca širom sveta. I u budućnosti ćemo održavati duh MX-5 živim i istovremeno razvijati automobil koji će voleti još više ljudi”. 

Mazdin direktor odgovoran za razvoj, Seita Kanai, izjavio je: “Od rođenja prve generacije Mazde MX-5 prošlo je više od 20 godina. Za to vreme, društvo i automobili značajno su se promenili. Svim proizvođačima automobila postalo je važno da se misli na ekologiju i iscrpljivanje zemljinih prirodnih resursa. Kao deo svojih napora da što više zaštiti prirodu, Mazda je prošle godine predstavila svoju novu SkyActive tehnologiju, a upravo razvijamo proizvode kod kojih primenjujemo ovu tehnologiju. Mnogi elementi SkyActive tehnologije, kao na primer, sveobuhvatno smanjenje težine, bazirani su upravo na dugogodišnjem radu na MX-5. Zapravo, temelj razvoja SkyActive tehnologija – izrada automobila zabavnih za vožnju – savršeno je utelovljen u Mazdi MX-5”.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)