Datum:

15.12.2011. 13:14

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 8749 pregleda

Navike vozača u Srbiji neznatno su se promenile, a najčešći prekršaji su prekoračenje brzine i razgovor mobilnim telefonom tokom vožnje. Ovo je rezultat istraživanja internet portala, polovniautomobili.com, koje je sprovedeno povodom dve godine od stupanja na snagu novog Zakona o bezbednosti saobraćaja, koje je „obeleženo“ minulog vikenda.

Anketa, koja je sprovedena na uzorku od 11.817 osoba, dala je zabrinjavajuće podatke. Čak dve trećine ispitanika u tekućoj godini počinili su neku vrstu saobraćajnog prekršaja, bez obzira na to da li ih je policija zbog toga zaustavila ili nije.

– Tačno 29,1 odsto vozača je U 2011. godini policija zaustavila zbog nekog prekršaja, a 64,8 odsto je napravilo neki prekršaj – navodi se u istraživanju. – Takođe, samo pet odsto vozača bilo je zaustavljeno bez toga da su prethodno napravili prekršaj. Interesantan je i podatak prema kojem je 48 odsto ispitanika bilo u situaciji da su napravili prekršaj, a da ih zbog toga pripadnici MUP nisu zaustavili.

Najčešći prekršaj je prekoračenje brzine. Odmah iza je razgovor telefonom u toku vožnje, pa sledi nevezivanje pojasa, nepropisno parkiranje, preticanje preko pune linije… Sa druge strane, vozači najređe voze pod dejstvom alkohola i prolaze kroz crveno svetlo. Najveći broj anketiranih tvrdi, kako od donošenja novog zakona, nisu promenili svoje vozačke navike, odnosno da prave prekršaje u istoj meri kao i ranije.

Pljuštale kazne

Zbog čestih prekršaja, logično pljuštale su i kazne tokom prethodne godine. Najčešće su vozači plaćali 5.000 dinara i tu sumu izdvojilo je 65 odsto ispitanika, a samo 11 odsto njih dalo je 11.000 dinara na ime počinjenog prekršaja. Interesantni su i izgovori koje koriste vozači, kako bi izbegli plaćanje. Najčešće se žale na svoju materijalnu situaciju, zatim tvrde da „negde žure“, ili se žale na svoje lične probleme.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)