Datum:

02.03.2015. 16:15

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 19567 pregleda

Yamaha za 2019. godinu najavljuje proizvodnju gradskog malog modela Motiv.

Glasine kažu da Yamaha planira ulaganje značajne količine novca za izgradnju proizvodnog pogona u Evropi, ali nema naznaka gde bi taj pogon tačno mogao biti. Yamaha želi da se uključi u borbu za evropski deo tržišta malih automobila, sa modelom koji bi bio rival Smart-u. Taj model bi se verovatno prodavao i u Japanu i ostalim velikim tržištima u Aziji.

Model Motiv dizajnirao je i osmislio legendarni britanski dizajner Gordon Marej (otac McLaren F1 modela). Yamaha Motiv bi imala električnu ali i verziju pogonjenu benzinskim agregatom.

Vozilo na slikama je koncept prikazan 2013. godine na „Tokyo Motor Show“ sajmu. Tadje bilo objavljeno da je model pogonjen električnim motorm od 33 KS sa autonomijom kretanja od oko 160 km. Yamaha je tada objavila da je za potpuno punjenje potrebno sačekati tri sata ako se koristi obična utičnica ili samo jedan sat ako se koristi brzi punjač. Postojala je i benzinska varijanta sa 1-litarskim trocilindarskim agregatom je bila u stanju da isporuči 70-80 KS. Taj mali benzinac je bio specijalno razvijen za model Motiv. Pogon je bio na prednje točkove, koji su snagu dobijali preko 6-stepene transmisije sa duplim kvačilom.

Gordon Marej, glavni dizajner i tvorac ovog automobila, tražio je partnera koji bi omogućio da njegovo novo dete dođe do proizvodnje. Pronašao ga je u Yamahi. Marej je osmislio i novi proizvoidni proces, nazvan iStream. Inspirisan sa Formulom 1, iStream proces znači korišćenje čeličnih okvira na koje se montiraju paneli od kompozitnih materijala. To kao rezultat daje dobru krutost i sigurnost uz malu težinu.

Yamaha je u potpunosti prihvatila Marejeve ideje i model Motiv će se proizvoditi po njegvom receptu.

Ostalo je samo jedno pitanje: još uvek želite Smart?

Yamaha_Motiv-e_2013 (12)

Yamaha_Motiv-e_2013 (14)

Izvor: Vrele gume

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)