Datum:

14.08.2016. 22:08

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Volkswagen grupa izbila je na prvo mesto po prodaji vozila u svetu u prvoj polovini godine, dok je dugogodišnji neprikosnoveni lider, kompanija Toyota, pala na drugu poziciju, piše Automotive News.

Iako je finansijski teško pogođen prošlogodišnjim dizel skandalom izazvanim lažiranjem rezultata merenja izduvnih gasova, nemački automobilski gigant povećao je prodaju svojih vozila u prvih šest meseci 2016. za 1,5%, u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. U periodu januar-jun, svi brendovi koji posluju u okviru grupacije ukupno su širom sveta isporučili 5,12 miliona vozila.

Sa druge strane, Toyota, koja već 4 godine uzastopno nosi zvanje naprodavanije auto-kompanije, isporučila je u prvoj polovini godine 4,99 miliona vozila, uz pad prodaje na međugodišnjem nivou od 0,6%.

Ovakav rezultat Toyote delimično je posledica povremenih prekida u proizvodnji izazvanih najpre eksplozijom u jednoj od kooperantskih fabrika, a zatim i zastojima u radu pogona drugog dobavljača, usled zemljotresa. Još jedan od razloga koji su doveli do manjeg pada prodaje u prvoj polovini godine je i smanjenje tražnje za hibridnim modelom Prius u Sjedinjenim Državama, gde ovaj automobil već godinama ima snažno uporište među kupcima.

VW grupa postigla je rast prodaje najviše zahvaljujući povećanom interesovanju za modelima marki Audi, Porsche i Škoda, dok je matični brend Volkswagen zabeležio pad isporuka.

Treće mesto na listi najprodavanijih svetskih proizvođača automobila u prvih šest meseci zauzeo je američki General Motors, sa 4,76 miliona prodatih vozila, uz pad isporuka od 1,2% na međugodišnjem nivou.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)