Datum:

14.02.2011. 19:38

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

1 komentara 4352 pregleda

Cena sirove nafte na svetskom tržištu je sve viša i sve nestabilnija, a slično je i s cenom goriva na srpskom tržištu koje je skuplje nego početkom 2011. godine.

Osim poskupljenja nafte, na rast cena derivata je uticalo i povećanje akciza.

Tako je sada za litar goriva, benzina i dizela, u zavisnosti od pumpe, potrebno od oko 113 dinara pa i do iznad 135, što je u odnosu na početak godine, u zavisnosti od derivata – skuplje od nekoliko dinara, pa i do iznad deset dinara.

Kupovna moć potrošača u Srbiji, koji svakog dana za istu količinu nekog proizvoda mora da plati više nego juče, po svemu sudeći i dalje će padati. Najava daljeg povećanja cene goriva svakako će potrošače dodatno opteretiti jer povećanje cene energenata utiče i na rast mnogih drugih cena.

Vožnja automobilom odavno je postala luksuz, ali kako cene idu naviše, luksuz će postati i javni i međugradski prevoz. Da se osnovne namirnice zanemare.

Potrošači, nažalost, u narednom periodu mogu očekivati dalji rast cene goriva na pumpama u Srbiji jer nafta i dalje poskupljuje. Po rečima zamenika predsednika Udruženja privatnih benzinskih stanica Srbije Borislava Tatića, cena goriva u našoj zemlji formira se slobodno i direktno zavisi od svetske cene, te ukoliko se nastavi sadašnji trend rasta cene nafte – a ima naznaka da hoće, posebno zbog poslednjih dešavanja u Africi – i na srpskom tržištu treba očekivati rast cene goriva.

Tatić ukazuje na to da je cena goriva na svim pumpama od početka 2011. godina viša, a da je promet uobičajen za januar i da je na nivou prošlogodišnjeg u istom mesecu. Ipak, treba podsetiti na to da je u januaru 2010. godine zabeležen značajan pad prometa na pumpama u Srbiji koji je dostigao i oko 30 odsto u odnosu na januar 2009. godine.

Ukoliko se sadašnji trend rasta cene nafte nastavi, ukazuje Tatić, država bi mogla preduzeti korake koji bi sprečili još više cene litra goriva – odnosno smanjiti akcize.

U ovakav korak teško je poverovati jer bi to značilo da se država, koja već odavno muku muči s praznom kasom, odrekne prihoda koji se, preko svakog litra benzina, slivaju u budžet.

Zbog značajnog pada prometa u prvoj polovini 2010. godine s više strana ukazivano je na to da je potrebno smanjiti akcize. Takvu mogućnost su najavljivali i neki ministri, ali se, naravno, u tom pravcu nije desio pozitivan pomak. Naprotiv, od početka 2011. godine akcize su više.

Izvor: Dnevnik

1 komentar
  1. Zeljko

    Ajdeeeee!?!?!

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)