Datum:

01.03.2013. 16:24

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 6052 pregleda

Da li vas nervira to što uvek morate da isključujete duga svetla kada se na putu mimoilazite sa drugim vozilom? A zatim i da ih ponovi uključujete, nakon što automobil prođe. Volvo ima rešenje za ovaj problem. Nova generacija “pametnih” dugih svetala biće predstavljena na auto-salonu u Ženevi.

Volvo će uz pomoć nove Active High Beam Control tenologije omogućiti vozačima da tokom noćne vožnje više pažnje usmere na put i moguće prepreke, umesto na čestu, naizmeničnu promenu dugih i oborenih svetala.

Novi sistem koristiće se tokom mimoilaženja sa vozilima iz suprotnog smera, ali i prilikom sustizanja automobila koji se kreću ispred vašeg. Ova tehnologija koristi kameru koja je već u upotrebi u Volvo automobilima kao deo sistema za automatsko kočenje i izbegavanje sudara.

2
Kamera je postavljena ispred unutrašnjeg retrovizora, kako bi detektovala vozilo, pešaka ili neku drugu prepreku koja se nalazi na putu.

Kada je drugo vozilo uočeno, kompjuter šalje signal do specijalnih metalnih elemenata koji se nalaze u kućištu farova, čiji je zadatak da, poput neke vrste roletne, delimično zasene duga svetla u oblasti gde se nalazi automobil i na taj način kontrolišu pravac i jačinu svetlosnog snopa. Za to vreme, ostatak puta i dalje je pod dugim svetlima.

U Volvou kažu da sistem može da funkcioniše kod svih vrsta ksenonskih farova. Projektovan je i da ne zaslepljuje motocikliste, ali da jasno osvetli pešake ako se nađu na putu.

Na taj način, vozač će biti u prilici da ranije uoči pešaka ili neki drugi objekat ispred vozila, nego ako koristi samo oborena svetla.

Novi sistem pametnih dugih svetala biće najpre dostupan na redizajniranim modelima S60, V60 i XC60, koji će se pojaviti u prodaji u proleće 2013. godine.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)