Datum:

04.01.2016. 16:46

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , ,

Statistika:

0 komentara 1527 pregleda

Mnogi vozači se, u neku ruku, prave važni pa pred put, tokom zimskih meseci, samo sednu za volan i krenu. Jedino o čemu razmišljaju na vreme je gorivo. Ovo je vrlo pogrešno.

Mnogi problemi koji nastaju na putu tokom zimskih meseci mogu se izbeći, ali samo ako vozači planiraju unapred. Ljudi su, nažalost, navikli da putuju sa minimumom bezbednosne opreme ne razmišljajući o tome da putovanje može da traje mnogo duže nego što su očekivali. Zato, najmanje što treba da imate u vozilu pre nego što krenete na put su lanci za točkove,ašov, baterijska lampa, kablovi za startovanje i uže za vuču. Uz to, neka vam baterija mobilnog telefona pred put bude puna i u telefon ubeležite sve važne telefone pomoći na putu i slično. Pred put se informišite i gde su benzinske stanice na vašoj ruti. Ovo vam možda sve zvuči banalno, ali mnogo je vozača koji ovo zaboravljaju. Nemojte bitijedni od njih. Slušajte vremensku prognozu i sve prilagodite vremenskim uslovima.

Kada je napolju sneg

  • Pre nego što krenete očistite metlicom sve prozore, a ne samo vetrobran. Očistite retrovizore, haubu i krov kako vam u toku vožnje sneg sa ovih delova ne bi dospeo na vetrobran. Ne ostavljajte ništa za kasnije.
  • U toku vožnje ne radite ništa ishitreno. Sve reakcije treba da budu lagane i planirane. Izbegavajte visoke obrtaje, vozite u višem stepenu prenosa nego inače pogotovo na startu kako biste izbegli proklizavanje.
  • Vodite računa o brzini, morate da je prilagodite vožnji po snegu. Nikad nemojte voziti previše brzo jer rizikujete da izgubite kontrolu, niti previše sporo kako ne bisteimali problema pri vožnji uzbrdo. I naravno, duplirajte rastojanje od vozila ispred vas jer samo tako ćete moći da se zaustavite na vreme bez previše korišćenja kočnica po snegu.
  • Uvek gledajte da pre krivine dovoljno usporite kako biste imali vremena da reagujete u slučaju opasnosti. Usporavanje treba da završite pre nego što počnete da okrećete upravljač.
  • Ukoliko vam se automobil pokvari na otvorenom putu, napustite vozilo i sklonite se sa strane dok čekate pomoć.

Vožnja kroz vodu

Koja je najveća dubina vode kroz koju moguda vozim bezbedno?

Vožnja kroz vodu bilo koje dubine može da bude opasna. Čak i kroz samo 15 cm jer voda tada dolazi do poda većine automobila. Sve dublje od ovoga može izazvati da izgubite kontrolu ili uticati na rad motora jer voda može ući kroz izduvni sistem ili kroz usise za vazduh.

Kako da sprečim gašenje motora?

Ako vozite automobil sa manuelnim menjačem, pritisnite kvačilo lagano ali istovremeno sa pritiskanjem papučice gasa. Ovo će pomoći da se automobil kreće polako ali bi trebalo da spreči ulazak vode u izduv. Ostanite u istoj brzini dok god ne izađete iz vode. U vozilima sa automatskim menjačem držite nogu na gasu dok ste u najnižem stepenu prenosa, a brzinu kontrolišite kočnicom.

Šta ako mi se motor ugasi dok sam u vodi?

Nemojte pokušavati da startujete motor jer ćete izazvati veliku štetu. Treba da skinete injektore ili svećice i da uklonite svu vodu – zato je najbolje da napustite vozilo i sklonite se na sigurno mesto.

Šta treba da proverim kada izađem iz poplave?

Treba da proverite da kočnice rade kako treba – osušite ih tako što ćete ih lagano pritiskati i voziti lagano sledećih nekoliko kilometara.

Izvor: Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)