Datum:

12.03.2011. 10:50

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , ,

Statistika:

1 komentara 14767 pregleda

Policija širom Srbije oduzima tablice vlasnicima automobila sa staklima presvučenim tamnom folijom.

Samo u Kragujevcu i Požarevcu, za šest dana je gotovo sto vozača ostalo je bez tablica i dobiće ih nazad tek kada skinu tamne folije ili policiji dostave atest da zatamnjenje stakala nije veće od propisanih 25 odsto. Taj atest, međutim, u Srbiji nema nijedan vozač jer ne postoji ustanova koja ima potrebne uređaje za merenje prozračnosti stakla.

Vlasnici servisa za zatamnjenje stakala iz Beograda, Kragujevca, Inđije i Niša navode da imaju dnevno po 15 mušterija koje skidaju folije, plaćene od 90 do 130 evra. Reč je, kažu, mahom o porodičnim ljudima koji su folije stavili da leti zaštite decu od sunca.

“Folije sada ne skidaju političari, biznismeni, ljudi sa one strane zakona, čija su stakla zatamnjena od 150 do 180 odsto, pet puta više od dozvoljenog”, kaže za “Press” jedan od vlasnika servisa u Kragujevcu.

Nikola Vučinić, vlasnik “Blek glas servisa” iz Beograda, koji je početkom godine zatamnio i nova službena vozila MUP-a, tvrdi da policija oduzimala tablice, ali da ne kažnjava novčano jer znaju da na to nemaju pravo.

“Prema prvom pravilniku iz septembra prošle godine, prednja šoferšajbna ne sme se zatamnjivati, stakla u ravni vozača mogu do 25 odsto, a zadnja neograničeno. Tako je svuda u Evropi. Posle nedelju dana, međutim, stiglo je novo pravilo po kojem nijedno staklo ne sme da bude zatamnjeno više od 25 odsto. Imam najave da nas možda već naredne nedelje čeka još jedna izmena. Svakog vozača ova premišljanja zakonodavca koštaju od 100 do 130 evra, a mene će 10.000 evra da klijentima medijski oglasim novi pravilnik”, kaže Vučinić.

On objašnjava da ni treći pravilnik neće urediti problematiku jer vozači i dalje neće imati ateste.

“Predviđeno je da atest izdaje sedam ovlašćenih ustanova u Srbiji, među kojima je i Institut ‘Vinča’ i nekoliko mašinskih fakulteta. Nijedna od tih institucija, a pozvao sam ih sve, nema potrebne uređaje da izmeri da li je propusnost folije 25 ili recimo 40 odsto”, objašnjava Vučinić.

Nenad Jović, vlasnik firme za zatamnjivanje stakala iz Kragujevca, kaže da je i kao vozač na udaru zakona, te da će pred sudom 25. marta u Kraljevu tražiti samo jedno – da neko premeri prozračnost njegovih stakala i dokaže da nije poštovao zakon. Milan Đorđević iz “Tjuning centra” u Inđiji, koji radi najkvalitetnije “Lumarove” folije od 25 odsto, kaže da policija ima prava kada skida tablice na vozilima koja koriste kineske folije.

“Reč je o folijama koje koštaju 200-300 dinara i koje su i sa spoljašnje i sa unutrašnje strane tamne. Sa njima vozač uveče ne vidi ništa”, objašnjava Đorđević.

Boban Bubanja, oficir u odeljenju saobraćajne policije u Kragujevcu, kaže da, čak iako zakon još nije nikoga ovlastio da vrši ispitivanja i izdavanja uverenja, to nikome ne daje pravo da vrši prepravke.

“Jednostavno, takvi ne mogu da se uključe u saobraćaj. S druge strane, sa fabrički ugrađenim zatamnjenim staklima nema problema”, razjašnjava Bubalo.

U policiji naglašavaju i da će se kontrola vozila sa tamnim staklima nastaviti.

Izvor: Mondo

1 komentar
  1. Auslander

    Dobar Dan
    Da li neko moze da mi odgovara na ovu pitanje: mi Auslanderi sto zivimo u inostrantsvo imamo Auto sto su registrivane ili prosli tehnicki pregled sa tamne stakle(razume se samo od B Stuba nazad), sad na primer kad mi dolazimo na odmor imacemo i mi Problemi sa tamne Stakle ili vazi ovaj medjunarodni Sporazum izmedju EZ i Srbije . kako sam informisan inostrane Auto koji su prosli Technicki Pregled i tako registrovano u inostranstvo vazi za sve drzave.
    bio bi zahvalan za svaki Odgovor
    Pozdrav Auslander

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)