Datum:

27.10.2012. 17:28

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 6117 pregleda

Samo u 2011. godini bila su čak 37.943 vozača koja su pobegla sa naplatne rampe i ako podelimo sa brojem dana u godini dođemo do više od 100 vozača na dan.

– Oni jednostavno daju gas na naplatnoj stanici i pobegnu. Za sve njih račun kad-tad dođe na naplatu jer JP “Putevi Srbije” od pre četiri godine imaju uspostavljen video-nadzor preko kojeg identifikuje vozače. Osim fotografija, postoje i video-snimci i mi ih na osnovu tih dokaza sve utužujemo – kaže za “24 sata” Milenko Ćaković, direktor naplate putarine “Puteva Srbije” .

Divlji izlazi sa autoputa na svakom koraku od Beograda do Niša

Omiljena mesta vozača za vožnju u suprotnom smeru ili okretanje preko pune linije su na autoputu Beograd-Subotica, dok na potezu Beograd-Niš ima divljih izlaza.

– Mi imamo poseban tim koji jednom mesečno izlazi na teren, popisuje izlaze i zatim ih zagrađujemo. To po pravilu ne traje dugo, pošto se vrlo brzo pojave oni koji ih opet sruše, i tako ukrug, igranka bez prestanka – objašnjava Ćaković.
 

Sistemom kontrole preko odseka analitike i odseka video-nadzora omogućeno je registrovanje svih vozača koji su koristili autoput, a da pritom nisu platili putarinu.

– Ako plate dug nakon opomene koja im se pošalje, protiv njih se ne vodi sudski postupak. Protiv vozača koji su koristili divlje izlaze i onih koji su manipulisali karticama skraćivanjem relacija, podnose se prijave preko Odeljenja za suzbijanje privrednog kriminalita MUP-a – kažu u “Putevima Srbije”, koji na godišnjam nivou zbog takvog ponašanja vozača gube blizu dva miliona evra.
 

Da izbegnu plaćanje putarine voze i u kontrasmeru

Registrovanjem vozača koji izbegavaju plaćanje putarine zaobilaženjem naplatnih stanica, čineći pritom ozbiljne saobraćajne prekršaje, na osnovu prikupljenih dokaza podnose se zahtevi nadležnim policijskim upravama radi podnošenja prijava.
 
– Neverovatne stvari rade vozači. Dešava se da kamioni prelaze po čitave kilometre preko nadvožnjaka u suprotnom smeru, rizikujući ne samo svoj život, već pre svega život drugih. To je zaista neshvatljivo – kaže naš sagovornik.
 
Samo od maja do oktobra ove godine “Putevi Srbije” podneli su 125 prijava koje se odnose na otvaranje divljih prolaza na auto-putu, okretanje preko pune linije na auto-putu i vožnju u kontrasmeru na koridoru 10.

Vožnja u suprotnom smeru
– Isključenje za Sremsku Mitrovicu
– Uključenje iz Maradika
– Naplatna stanica Beška

Polukružna okretanja preko pune linije
– Naplatna stanica Sirig
– Naplatna stanica Vrbas
– Naplatna stanica Zmajevo

Divlji izlazi 
– Duž celog autoputa Beograd-Niš

Izvor: 24 sata

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)