Datum:

27.05.2013. 10:33

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 3587 pregleda

Prisiljavanje građana koji imaju vozila sa TNG uređajem da i pored atesta dobijenog na 10 godina ponovo provere uređaj i plate 6.000 dinara novi atest, bez kog ne mogu da registruju vozilo, protivustavno je, a vozači mogu da tuže državu jer ih onemogućava da koriste svoja vozila, tvrdi advokat Borivoj Pajović.

Problem je što se atesti dobijaju na malom broju mesta, uz komplikovanu proceduru pa vozačima kontrole zakazuju za dva meseca.

 Bez novog atesta, oni ne mogu da registruju vozilo pa ne mogu ni da ga koriste.

 Zato bi, prema Pajovićevim rečima, mogli da tuže državu za naknadu štete izazvane nemogućnošću korišćenja automobila.

– Ljudi su platili i u skladu sa tadašnjim zakonom dobili ateste koji važe 10 godina. U međuvremenu je donet pravilnik o ispitivanju vozila prema kom ne mogu da registruju automobil sa TNG uređajem ako je prošlo pet godina od atestiranja. To je protivustavno i protivpravno. Ne može izvršna vlast ničije zakonito stečeno pravo da derogira. Pravilnik može da važi samo za one koji prvi put ugrađuju TNG uređaj – kaže Pajović.

On se slaže da je neophodna kontrola TNG uređaja, ali dodaje da je vozačima sa važećim atestom bar trebalo omogućiti besplatnu kontrolu. Prema njegovom mišljenju, “sve ovo u dobroj meri urađeno je da bi se uzele pare”.

Novi atest košta 6.000 dinara pa bi oko 400.000 vozača trebalo da plate oko 22 miliona evra za ateste. Polovina tog novca išla bi Agenciji za bezbednost saobraćaja, kao naknada za korišćenje softvera. Druga polovina išla bi na račune institucija koje izdaju ateste.

Stojadin Jovanović, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja, međutim, tvrdi da je bilo dovoljno vremena da se vozači upoznaju sa novim propisima.

Autor: Marko R. Petrović, Izvor: Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)