Datum:

26.06.2011. 11:38

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , ,

Statistika:

0 komentara 7684 pregleda

Kod sudara sa manjom materijalnom štetom vozači ne moraju odmah da zovu 92 već mogu sami da se dogovore oko nadoknade popunjavanjem Evropskog izveštaja o saobraćajnoj nesreći. Ovo važi samo u slučajevima kada šteta odokativno nije veća od 500 evra i kada postoji saglasnost o tome ko je kriv za nezgodu.

– Zakonom je predviđeno da učesnici nesreće ne moraju da zovu patrolu ukoliko nema povređenih i poginulih osoba i sa manjom materijalnom štetom, što nas je malo rasteretilo. Ranije se često dešavalo da građani čekaju i po nekoliko sati na dolazak saobraćajne policije, jer jednostavno nismo imali dovoljno ljudi, a sada je toga sve manje. Više pažnje posvećujemo regulisanju i kontroli saobraćaja – kažu u Upravi saobraćajne policije.

Kada dođe do sudara u kome nema povređenih, a šteta je manja, vozači treba da popune i potpišu Evropski izveštaj u skladu sa uputstvom na poleđini izveštaja. Pritom treba naglasiti da popunjen obrazac ne predstavlja priznavanje odgovornosti, već jedino utvrđivanje identiteta učesnika.

– Za saobraćajne nezgode u kojima je učestvovalo 2 vozača, popunjava se 1 obrazac. Za nezgode u kojima je učestovalo 3 vozila popunjavaju se 2 obrasca itd. Nije bitno čiji će se obrazac popuniti, važno je obratiti pažnju na samo popunjavanje – tačnost i čitljivost podataka na originalnom i indigovanom primerku – poručuju u jednoj osiguravajućoj kući.

Vozači se često pitaju “Šta nakon popunjavanja Izveštaja o saobraćajnoj nezgodi? Potrebno je da oni koji su u njoj učestvovali svojim vozilima u što kraćem roku, bez vršenja bilo kakvih popravki, dođu u osiguravajuću kuću kod koje je osigurano vozilo koje je prouzrokovalo štetu. Tu se onda radi prijava nezgode i upoređuje se i procenjuje šteta na vozilu. Vozači u osiguravajuću kuću dolaze sa dokumentacijom. Original, tj. prvu stranu Evropskog izveštaja dostavlja lice koje prijavljuje štetu. Sva polja na Evropskom izveštaju su obavezna i nakon popunjavanje ne trpe ispravke. Ukoliko je vlasnik vozila pravno lice, firma ili javno preduzeće Evropski izveštaj pored potpisa, treba biti overen i pečatom te firme. Ukoliko prilikom sudara dođe do povređivanja učesnika, ili nekog goreg ishoda, bez obzira na vrednost materijalne štete na vozilima (do ili preko 500 eura), potrebno je odmah obavestiti policiju i hitnu pomoć (u slučaju potrebe).

Najčešće nedoumice

1. Šta ako nismo sigurni kolika je materijalna šteta?
Na novim vozilima samo retrovizor može imati nabavnu vrednost od 350 evra. Ako niste sigurni, pozovite policiju radi sačinjavanja zapisnika.

2. Kakve su sankcije ako kod sebe nemam izveštaj o saobraćajnoj nezgodi?
Sankcije su predviđene novim Zakonom o bezbednosti u saobraćaju i idu do 50.000 dinara (Ukoliko ne posedujete izveštaj, možete zamoliti drugog učesnika da popunite njegov izveštaj.)

3. Šta je potrebno da donesemo od dokumentacije u osiguravajuću kuću?
-Kopija lične karte podnosioca prijave (oštećenog)
-Kopija saobraćajne dozvole oštećenog vozila
-Kopija vozačke dozvole vozača oštećenog vozila
-Kopija polise osiguranja učesnika u saobraćajnoj nezgodi
-Ovlašćenje za naplatu štete (ukoliko podnosilac prijave nije vlasnik vozila)
-Kopija tekućeg računa na koji se vrši uplata (u slučajevima kada se uplata ne vrši servisu)
-Original račun popravke, predračun, specifikacija

Autor: Goran Svilar/Izvor: Blic

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)