Datum:

24.03.2020. 9:03

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Kako su najavili meterolozi, od ponedeljka uveče do srede stvoriće se snežni pokrivač, u većini mesta od 10 do 15 cm, na planinama i u nižim predelima istočne Srbije od 20 do 40 cm, lokalno i više.

Blaga zima i izostanak snežnih padavina u mnogim nižim predelima i gradovima u Srbiji uticali su da se opustimo u poslednjih nekoliko meseci, a dolazak kalendarskog proleća samo nas je dodatno učvrstio u uverenju da smo ove godine izbegli vožnju po snegu.

Međutim, kako smo još uvek u martu, poslovično najvarljivijem mesecu u godini, mesta opuštanju nema. Prema najavama meteorologa, mart će i ovog puta opravdati svoju reputaciju, pa će nam narednih nekoliko dana, osim niskih temperatura doneti i snežne padavine – čak i u nižim predelima.

Zimska oprema je obavezna do 1. aprila

Podsećamo vas da su prema važećem zakonu do 1. aprila na snazi zimski uslovi vožnje, što znači da je u tom periodu obavezna upotreba sve četiri zimske gume, ukoliko na kolovozu ima snega, leda ili poledice – što su uslovi koji nas prema vremenskoj prognozi očekuju u narednih nekoliko dana.

Osim toga, u slučaju snega, vozila koja se od 1. novembra do 1. aprila kreću van naseljenog mesta moraju biti opremljena i zimskim lancima u prtljažniku i moraju ih staviti na točkove ako se kreću deonicama na kojima je njihova upotreba predviđena saobraćajnim znakom.

Dopunite tečnost za vetrobranska stakla, vratite strugače leda i metlice za sneg iz podruma

Takođe bi bilo dobro da proverite da li u spremniku automobila imate dovoljno tečnosti za vetrobransko staklo koja ne ledi, a ako nemate da ga dopunite.

Metlica ili četka kojom ćete očistiti naslage snega sa parkiranog automobila takođe spada u spisak stvari koje treba da imate kod sebe narednih nekoliko dana, baš kao i strugač leda.

S obzirom da se očkujete da sneg napada preko noći, ove dve alatke možete držati i u kući, kako biste ujutru pre ulaska u automobil najpre očistili snežni nanos, pa tek onda otvorili vrata vozila.

Kako je najavljeno, zimski uslovi za vožnju, uz snežne padavine i niske temperature, potrajaće čitave ove radne nedjelje, pa je neophodno da u sledećih nekoliko dana zadržimo viši nivo opreznosti i koncentracije u vožnji, iako je zbog pandemije i zabrane kretanje od 17 časova do 5 sati ujutru intezitet saobraćaja značajno opao.

Srećan put!

(Foto: B92/NĆ)

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)