Datum:

02.09.2013. 10:22

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 2610 pregleda

Danas, 2. septembra počinje nova školska godina. Kao i svake godine u ovom periodu potrebno je da vozači povedu posebnu pažnju u zonama u kojima se nalaze škole i da prilagode brzinu kretanja svojih vozila.

Letnji period u kome su đaci bili na raspustu privodi se kraju. Nakon nešto više od dva meseca, škole će od danas ponovo biti pune. I za đake i za vozače uslediće period u kome će se ponovo privikavati jedni na druge, kada treba da budu naročito oprezni.

U Srpskom komitetu za bezbednost saobraćaja podsećaju vozače da je brzina kretanja u zoni škole u naselju ograničena na 30 km/h, u periodu od 7 do 21 čas osim ako saobraćajnim znakom vreme zabrane nije drugačije određeno.

“Zona škole” je deo puta ili ulice u neposrednoj blizini škole i kao takva obeležena je odgovarajućom saobraćajnom signalizacijom. Kazne za prekoračenje brzine u zoni škole su do 120.000 dinara, 14 kaznenih poena i zabrana upravljanja motornim vozilom do 12 meseci.

Brzina od 30 km/h je takozvana “opraštajuća brzina” za decu koja se svojom nepažnjom nađu na kolovozu kada nailazi automobil. Pri toj brzini vozač ima veće šanse da izbegne udar u dete-pešaka, odnosno dete ima veće šanse da preživi ako ga vozilo udari, objašnjavaju u Komitetu za bezbednost saobraćaja.

Svako povećanje brzine kretanja vozila u zoni škole smanjuje mogućnost izbegavanja saobraćajne nezgode u kojoj učestvuje dete-pešak i povećeva verovatnoću tragičnog ishoda eventualne nesreće. Prema podacima koje je saopštio komitet, u poslednjih deset godina u saobraćaju je poginulo više od 350 dece, a povređeno je preko 18.500.

Uprava saobraćajne policije saopštila je da će povodom početka nove školske godine, svakog dana od 1. do 15. septembra, u periodu od 7 do 19.30 časova, na putevima i ulicama u blizini škola intezivirati rad saobraćajne policije na sprovođenju mera za bezbedno učešće dece u saobraćaju.

Posebna pažnja biće posvećena učenicima koji prvi put polaze u školu.

Takođe, u zoni škola saobraćajna policija pojačaće rad na otkrivanju i sankcionisanju vozača koji prekorače dozvoljenu brzinu ili načine prekršaj prema pešacima, a posebno prema deci.

Kao i ranijih godina, u svim osnovnim školama u Srbiji sprovešće se predavanja “đacima prvacima” o osnovnim pravilima saobraćaja. U toku je i utvrđivanje stanja saobraćajne signalizacije u zoni škola i otklanjanje nedostataka, kažu u Upravi saobraćajne policije.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)