Datum:

18.07.2012. 9:39

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 4004 pregleda

Čak 42 odsto vozača u Srbiji ne vozi automobil na servis, ako na njemu ne postoji neki kvar. Od onih koji redovno proveravaju svoj auto, 54 odsto kontroliše četvorotočkaše kod majstora i to od dva do tri puta godišnje, 26 odsto njih to čini samo pred registraciju, a najmanji broj, 20 odsto, to čini više od tri puta godišnje. Savesniji vozači, njih 26 odsto, imaju još jednu vrstu osiguranja pored obaveznog.

Ovo obimno istraživanje na temu održavanja i ispravnosti automobila, ažurnosti u popravci i bezbednosti u vožnji, sproveo je nedavno sajt polovniautomobili.com… u anketi je učestvovalo 11.297 ispitanika, koji su odgovarali na pitanja kako se ponašaju kada im se dogodi kvar na putu, koliko godišnje troše na održavanje svojih kola i da li bi ih zamenili nekim drugim autom.

Vozači, ako govorimo o delovima za automobile, prednost daju kvalitetu, a ne ceni. Mnogima je bitnije da rezervni delovi budu novi, originalni i da postoji deklaracija proizvođača. Ovakav izbor je napravljen upravo zbog toga da se dodatni novac ne bi izdvajao za ponovnu popravku automobila. Isti je slučaj i pri kupovini goriva. Za 78 odsto vozača najbitniji je kvalitet goriva, dok je cena na drugom mestu. Sledeće po važnosti ređaju se zadovoljstvo uslugom, blizina benzinske pumpe i njeno vlasništvo. I kada su gume u pitanju, presudno je to da su nove i da je proizvođač pouzdan, a cena je sledeća po važnosti.

Četvrtinu ispitanika zadesio je neki kvar na putu. Najčešće su to bili problemi se svetlosnom signalizacijom, zatim sa anaserom i električnim instalacijama, kao i sa točkovima, potom i motorom, kočnicama, menjačem… Najređe se navodi kvar na računaru automobila, koji je jedan od najkomplikovanijih. Najčešći uzroci kvarova su dotrajali auto-delovi. Zanimljivo deluje podatak da vozači koji radije biraju vožnju auto-putem imaju manje kvarova prouzrokovanih kvalitetom puta.

Kod deset najviše voženih marki automobila, dotrajale auto-delove, kao najčešći uzrok kvarova, naveli su vozači „juga“. Isti je slučaj bio i kada je uzrok kvara slab kvalitet rezervnog dela i kvarovi prouzrokovani lošim putevima. Zbog niskog kvaliteta goriva, pak, najčešće zakazuju „folksvageni“, „renoi“, „opeli“ i „fordovi“. Ovi poslednji najviše trpe zbog nedovoljno dobrog održavanja.

Najverniji „Alfi“

Na pitanje da li bi u slučaju učestalih kvarova promenili marku ili model automobila, 25 odsto ispitanika je odgovorilo negativno, dok bi skoro polovina to uradila. Oni koji bi menjali svoj automobil zbog čestih komplikacija su vozači „daevua“, „seata“ i „tojote“. Ipak, najdosledniji svojoj marki su bili vozači „alfa romea“, koji ga ne bi menjali čak i u slučaju da ih često izneveri. Slede ih vozači BMV-a, „folksvagena“, „audija“, „mercedesa“.

Izvor: Novosti
0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)