Datum:

08.08.2011. 10:11

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 4662 pregleda

Zakon o bezbednosti saobraćaja propisuje da je dozvoljena brzina u naseljenom mestu 50 kilometara na sat. Poštujući ovaj propis, patrola „24 sata”, vozeći se s jednog na drugi kraj grada, bila je sporija čak i od jedne „peglice”, dok su nas „jugići” iz devedesetih redovno preticali.

Startovali smo iz Borče. Početna stanica – okretnica autobusa 95 i 96. Na Zrenjeninskom putu niko osim reportera „24 sata” nije poštovao ograničenje, koje je inače 60 na sat, jer novih znakova nema. Barem 80 odsto vozača išlo je brže, dok znakovi za naselje nisu postavljeni, iako je Zrenjaninski put poznat po stradanju pešaka.

Ograničenje 50 formalno važi od auto-kuće „Tojota”, u blizini Pančevačkog mosta, gde postoji znak koji je star bar 10 godina. Prelazimo preko Pančevačkog mosta, a automobil iza nas nam svira da ubrzamo ili da mu se pomerimo s puta. Vozimo 50, očito jedini na mostu u smeru ka gradu.

Stajemo i kod semafora pored Tašmajdanskog parka, ali ne zbog svetla na semaforu, već zbog dva pešaka koja prelaze ulicu – na crveno! Na ovoj deonici čak i ako ne žele vozači moraju da poštuju ograničenje jer je neopisiva gužva.

Ni ovde nema znaka, ali se i ne može voziti više od 50 km/h. Vozeći sporije od toga na Banjicu stižemo oko 13.15. Dakle, sa 50 na sat, od Borče do Banjice stigli smo za 50 minuta, neko je prokomentarisao „još malo pa kao autobusom”.

Inače, računajući intervale putovanja na linijama gradskog prevoza, to nije daleko od istine. Prvo 95-om preko mosta, pa 33-om do Trošarine može se doći za nešto manje od jednog sata.

Od okretnice trolejbusa na Banjici krećemo oko 13.25 – pravac Novi Beograd. Brzinu i nismo mogli da razvijemo do 50, a na ivici ograničenja vozimo tek u Ulici neznanog junaka. Od VMA do zgrade TV „Pink” ne postoji novi znak za naselje, mada bi po svim propisima morao biti postavljen. Međutim, stari znakovi su tu, pa treba poštovati njih.

Smenjuju se ograničenja 40 na sat, 60 na sat, ali svi voze bar 60. Prolazimo preko trolejbuskog mosta u Kneza Miloša, pa idemo na Mostar, potom pravo u Savsku ulicu. Ograničenje nije ni potrebno u ovom delu grada jer vozač tokom dana tu neće moći da razvije brzinu od 50 na sat.

Prelazak u Novi Beograd već je olakšanje. Ovde može i preko 50. I to upravo svi rade, posebno u Ulici Jurija Gagarina. U Bloku 45 smo u 14.05.

Izvor: Blic

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)