Datum:

15.11.2015. 17:49

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 2541 pregleda

Sećate li se one stare narodne pesme “Šta će nama vozačima kuća kad je naša kuća putujuća”?

Novi hit bi mogao da glasi “Šta će nama vozač…”!

Jer, kako sada stvari stoje, već 2020. godine bi na putevima u svetu moglo da se nađe oko 10 miliona vozila koja će sama upravljati (“self-drive cars”).

Ako je i bilo dileme u vezi sa “samovozećim” automobilom “Gugla” koji je do sada prevalio oko 500.000 kilometara u “realnom životu” bez saobraćajnog prekršaja, bez obzira na to da li se radi o bliskoj ili dalekoj budućnosti, demonstracija sistema “autopilot” na modelu “tesla S” pokazala je da je svet već ušao u fazu koja će nam izmeniti živote.

Pre nekoliko dana, na sajmu automobila u Tokiju, svoje samonavodeće vozilo predstavio je i “Nisan”, “Tojota” je promovisala “autonomni” luksuzni “leksus”, a čuveni “Volvo” je najavio da uskoro na drum upućuje flotu od 100 vozila bez vozača.

“Mercedes” je predstavio svoj kamion u kojem vozač može samo da uživa u luksuznoj kabini – ne mora da razmišlja o bilo kom vidu upravljanja, pa čak ni o asistenciji automatskim uređajima, koji bez po muke parkiraju drumsku krstaricu kao da se radi o malenom “smartu”.

Pri tome treba podsetiti da je “Mercedes” prilikom lansiranja modela “S-klase” u septembru 2013. prikazao i film u kome ovaj luksuzni automobil, opremljen sistemom autonomne vožnje Intelligent Drive, uspešno prelazi put od 100 kilometara, od Manhajma do Forzhajma, u uslovima realnog saobraćaja. Automobil je na svom potpuno automatizovanom “putovanju” morao da poštuje saobraćajne propise, da staje na semaforima, kružnim tokovima, pešačkim prelazima, ali i da pronalazi rešenja za preticanje.

Automobil je išao stazom Berte Benc (supruge Karla Benca), koja je 1888. godine smestila u prvi automobil na svetu, koji još nije imao dozvolu za upotrebu, dvoje dece i “skoknula” do majke.

auto-vozac2

– Autonomna vozila posmatramo kao važan korak na putu ka vožnji bez saobraćajnih nezgoda – izjavio je šef “Mercedesa” Diter Zeče. – Ovakva vozila će obezbediti više komfora i bezbednosti za sve učesnike u saobraćaju.

Bazu sistema Intelligent Drive čine tehnologije koje “Mercedes” već danas koristi kao dodatnu opremu u modelima E i S klase: radarski tempomat Distronic Plus, sistem asistencije za pravilno održavanje pravca Steering Assist i Stop&Go Pilot, koji kontroliše zaustavljanje i kretanje u koloni.

U suštini, sva ostala vozila kojima vozač nije potreban koriste slične sisteme.

“Morgan Stenli” je procenio da će do 2020. godine na putevima u svetu krstariti čak 10 miliona vozila bez vozača. To bi godišnje značilo bar 30.000 poginulih u saobraćaju manje i 2,12 miliona manje povređenih.

Ipak, ima i onih koji tvrde da će se “projekat” suočiti s mnogobrojnim problemima. Kako se, na primer, odbraniti od napada hakera? Šta uraditi s milionima ljudi koji će ostati bez radnog mesta? A ima i onih koji se pitaju kako će se reciklirati oko 245 miliona vozila, koliko ih je na drumovima sveta.

Holandski taksi

Vozilo nazvano “Wepod” ovih dana bi trebalo da počne da “taksira” između dvaju holandskih gradića, Edea i Vageningena, u provinciji Gelderland.

Vozilo ide na struju i može da preveze šestoro putnika koji ga pozivaju, odnosno koriste uz pomoć svojih “smartfona”.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)