Datum:

09.06.2013. 17:18

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , ,

Statistika:

0 komentara 4675 pregleda

Pionirski rad kompanije Volvo Cars Group na zaštiti pešaka u saobraćaju, nagrađen je prestižnom nagradom 2013 NCAP Global Innovation Award. Nagradu je primila profesor Lota Jakobson, viši tehnički savetnik za bezbednost u Volvo Cars Safety Centre-u na manifestaciji Enhanced Safety of Vehicles Conference (ESVC) u Seulu, Južna Koreja.

“Svrha prvog svetskog ugrađenog vazdušnog jastuka za pešake je da zaštiti ugrožene korisnike puteva i ulica u određenim situacijama kada se oni u slučaju nesreće nađu na prednjoj haubi i oblasti oko vetrobrana, gde može postojati rizik od ozbiljnih povreda glave i drugih delova tela.”, izjavila je Lota Jakobson.

 U Kini, 25% smrtnih slučajeva u saobraćaju odnosi se na pešake. U Evropi, taj broj iznosi 14%, a u SAD 12%. Daleko veći broj pešaka su oni koji su povređeni. Najteže povrede glave kod sudara pešaka i automobila su uzrokovane čvrstom strukturom šasije ispod panela haube, donje ivice vetrobranskog stakla i A-stubova.

U cilju ublažavanja posledica sudara sa pešacima kada je on neizbežan, model Volvo “V40” lansiran 2012. godine, dolazi prvi na svetu opremljen sa Pedestrian Airbag Technology-om. Sedam senzora ugrađenih u prednjem delu automobila, prenosi signale ka kontrolnoj jedinici.

Kada automobil dođe u kontakt sa objekatom (pešakom), kontrolna jedinica ocenjuje signale i ako se oni registruju kao oblik nalik ljudskoj nozi, aktivira se vazdušni jastuk za pešaka. Šarke poklopca motora su opremljene pirotehničkih mehanizmom za oslobađanje koji, kada je sistem aktiviran, izvlači osigurač i otpušta zadnji deo haube. Istovremeno, vazdušni jastuk se naduvava.

Tokom ovog procesa, vazdušni jastuk podiže poklopac motora. Poklopac se podiže za deset santimetara i ostaje u podignutom položaju. Dodatni prostor između poklopca motora i tvrdih komponenti u motornom prostoru, daje mogućnost za deformisanje poklopca motora, apsorbuje energiju i ublažava uticaj udarca na peškovu glavu i grudi.

Potpuno novi model Volvo “V40” osvojio je pet zvezdica za bezbednost na Euro NCAP testovima 2012. godine, a takođe je osvojio i nagradu Euro NCAP Best in Class za male porodične automobile sa najboljim ukupnim rezultatom ikada zabeleženim od strane Euro NCAP-a.

Izvor: Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)