Datum:

06.05.2013. 10:16

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 4193 pregleda

Švedski Volvo ušao je u finalnu fazu testiranja svog sistema za uštedu energije. Testovi su pokazali da tehnologija u kombinaciji s četvorocilindričnim turbomotorom ima potencijal smanjenja potrošnje goriva do 25 odsto u poređenju sa šestocilindrašem sličnih performansi.

ksperimentalni sistem, poznatiji i kao KERS (Kinetic Energy Recovery System) predstavlja specijalni zamajac ugrađen u zadnju osovinu. Tokom usporavanja energija kočenja ubrzava zamajac do 60.000 obrtaja u minutu, a kada automobil ponovo počne da se kreće rotacija zamajca se prenosi na zadnju osovinu preko posebno konstruisanog prenosa. Tada se energija iz zamajca koristi za ponovno ubrzanje vozila ili za pokretanje vozila konstantnom brzinom na otvorenom putu.

Ukoliko se energija iz zamajca kombinuje s punim kapacitetom klasičnog motora sa unutrašnjim sagorevanjem, vozilu dobija dodatnih 80 KS i veći obrtni moment, što se direktno prenosi na ubrzanje. Eksperimentalni automobil, „volvo S60“, ubrzava do 100 km/h za 5,5 sekundi.

Izvor: Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)