Datum:

27.05.2011. 22:04

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 4639 pregleda

Automobilski putni vozovi su budućnost, veruju u Volvu. Šveđani testiraju ovu tehnologiju već neko vreme te veruju da je upravo ona međukorak do uvođenja autonomno upravljanih vozila. Prednosti su, kažu, očite.

Vožnja u putnim vozićima podrazumeva da se na vozilo predvodnika u koloni prikače vozila sledbenici. Jednom u koloni vozač više ne mora brinuti za upravljanje vlastitim automobilom već može odrađivati druge poslove, pa čak i spavati. Ovakve okolnosti moguće su zahvaljujući tehnologiji koja u osnovi omogućava međusobno komuniciranje automobila te radarima koji kontinuirano održavaju razmak od vozila ispred.

”Putni vozovi omogućavaju vozaču da bolje iskoristi vreme, vožnju čine sigurnijom, smanjuju saobraćajnu zagušenost i potrošnju goriva”, kaže Volvov direktor za sigurnost vozila Tomas Broberg. Retorički zaključuje: ”Ionako gotovo ujek sledite neki automobil, stoga zašto ne prepustiti upravljač nekom drugom?”

U Volvu takođe ističu kako do 2020. planiraju praviti automobile u kojima niko neće ginuti, no za to im je potrebno shvatiti ljudske mehanizme koji deluju neposredno pre nesreće. Volvu je, s obzirom na skroman opseg automobila koje prodaju, trenutno potrebno i do šest godina da iz svojih automobila prikupe i procesuiraju statističke podatke o uzrocima saobraćajnih nesreća, no i to bi se uskoro moglo promeniti.

Naime, ambiciozni planovi novog vlasnika Geelya trebali bi se značajno odraziti na Volvovu prodaju, a to bi onda samo značilo još više sigurnosti za sve učesnike u prometu.

Izvor: Tportal

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)