Datum:

18.03.2014. 19:42

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 5138 pregleda

Volvo trenutno radi na testiranju aDriver State Estimation sistema koji će moći da detektuje da li vozač obraća pažnju na put pred sobom.

Sistem koristi mnoštvo senzora na instrument tabli koji motreba na oči, položaj i ugao glave vozača. Volvo kaže da ove informacije mogu biti analizirane kako bi se osiguralo da automobil ostane u svojoj traci i na taj način se izbegne nezgoda koja bi bila izazvana nedovoljnom pažnjom vozača. Takođe, ukoliko bi vozač zadremao, sistem bi se postarao da on bude momentalno probuđen.

Vođa ovog projekta Pjer Landfors kaže: “S obzirom na to da je automobil u stanju da detektuje da li vozač obraća pažnju, sigurnosni sistemi se mogu koristiti efektivnije. Na primer, drugi sistemi podrške vozaču mogu se aktivirati kasnije ukoliko je pažnja vozača održana ili ranije ukoliko nije.”

Osim sigurnosnih benefita, Volvo kaže da bi sistem mogao da bude u stanju da prepozna vozača i prilagodi postavke automobila prema njegovim preferencijama.

Volvo takođe kaže da bi ovaj sistem mogao postati značajan sastavni deo autonomnih automobila, s obzirom na to da bi mogao da odredi da li vozač može preuzeti kontrolu nad vozilom kada više ne može da se kreće u autonomnom modu.

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)