Datum:

24.06.2013. 10:21

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 4329 pregleda

Volvo je predstavio koncept automobil koji samostalno traži slobodno parking mesto i obavlja parkiranje bez asistencije vozača. Pametni automobil bez vozača istovremeno komunicira sa drugim automobilima kao i pešacima u okruženju.

„Autonomno parkiranje je konceptna tehnologija koja oslobađa vozača potrebe za traženjem slobodnog parking prostora. Vozač jednostavno ostavlja automobil na ulazu u parking, a kasnije ga poziva da dođe po njega.” ističe Thomas Broberg, stariji savetnik za bezbednost pri Volvo Car grupaciji.

Vozač preko aplikacije na mobilnom telefonu aktivira sistem autonomnog parkiranja i udaljava se od vozila. Automobil zatim putem senzora određuje slobodno parking mesto i zauzima ga. Procedura se obrnutim redosledom obavlja kada se vozač vraća po automobil.

„Naš pristup se temelji na principu da se autonomno pokretani automobili moraju sigurno kretati u okruženju s neautonomnim vozilima i nezaštićenim učesnicima u saobraćaju“, dodaje Broberg.

Cilj Volvoa je da preuzme vođstvo na polju autonomne vožnje, a nakon prvih konceptnih vozila planirano je predstavljanje ove inovativne tehnologije krajnjim korisnicima. Koncept autonomnog parkiranja je jedan od nekoliko razvojnih projekata na ovom području.

„Autonomno parkiranje i tehnologija samostalne vožnje u koloni su još u procesu razvoja. Ipak, prvi korak prema vođstvu u autonomnoj vožnji napravićemo predstavljanjem sistema samostalnog upravljanja u sledećoj generaciji modela XC90 koja stiže krajem 2014. godine“, zaključuje Broberg.

Izvor: Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)