Datum:

04.12.2013. 10:16

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 6246 pregleda

Volvo je najavio prvi veliki projekat sa svojim autonomnim automobilima u kojem će 100 potpuno automatizovanih vozila koristiti javne puteve u svakodnevnim uslovima u švedskog gradu Gotenburgu. Cilj projekta “Drive Me”, koji je podržala i švedska vlada je da odredi pogodnosti autonomnih automobila i položaj Švedske i Volvoa kao pionira budućih prevoznih sredstava.

“Autonomna vozila su sastavni deo Volvoove i vizije švedske vlade o potpunom uklanjanju smrnih slučajeva u saobraćaju”, rekao je Hakan Samuelson, predsednik i izvršni direktor Volvo grupe.

Tokom ovog projekta 100 autonomnih automobila će koristiti 50 kilometara odabranih puteva u Gotenburgu koji predstavljaju uobičajene trase vozača ovog grada.

“Naš cilj je da automobili mogu da se izbore sa svim mogućim scenarijima u saobraćaju uključujući i napuštanje saobraćajnog toka i pronalaženje sigurnog mesta u slučaju da vozač nije u mogućnosti to da uradi”, objasnio je Erik Koeling iz Volvo grupe.

I dok će tokom vožnje u gradu u svakom automobilu biti prisutan i vozač za slučaj nužde, projekat podrazumeva i demonstraciju autonomnog parkiranja tokom kojeg neće biti vozača u vozilu.

Početna faza projekta “Drive me” je planirana za 2014. godinu, dok će se prvi autonomni automobili na ulicama Gotenburga pojaviti 2017. godine.

Izvor: Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)